https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

KULTURA

FOTO: V Murski Soboti o prekmurskem jeziku in kulturi

22.11.2018 ob 10:00  

V petek, 23. novembra, obeležujemo državni praznik - Dan Rudolfa Maistra. V ta namen sta v sredo Prekmursko društvo General Maister Murska Sobota ter Pokrajinska in študijska knjižnica v slednji pripravila domoznanski večer z naslovom "Prekmurski jezik in kultura".


Dne 23. novembra leta 1918 je general Rudolf Maister s svojo vojsko razorožil nemško varnostno stražo in jo razpustil. Zaradi tega pomembnega dejanja za slovenstvo je ta dan v samostojni Sloveniji postal državni praznik – dan Rudolfa Maistra. S svojim pogumnim dejanjem je ob koncu prve svetovne vojne, po razpadu avstro-ogrske monarhije, najprej v Mariboru, nato pa tudi na širšem štajerskem področju uveljavil ljudsko voljo in dosegel, da je velik del slovenskega narodnostnega in govornega področja Štajerske in Koroške prišel pod slovensko oziroma jugoslovansko upravo. Poznamo ga tudi kot borca za severno mejo in sodi med najopaznejše slovenske osebnosti 20. stoletja.

Na včerajšnjem večeru je zbrane najprej pozdravila direktorica knjižnice mag. Klaudija Šek Škafar, nato pa še predsednik društva mag. Marjan Farič, ki je predstavil zgodovino in hkrati poudaril pomembnost dejanj generala Maistra za Slovence in predvsem Prekmurce.

Program so popestrili člani skupine Marko banda z glasbo in njihova solistka Tjaša Šimonka. Nastopili so učenci štirih osnovnih šol, in sicer OŠ Beltinci, OŠ Kobilje, OŠ Fokovci in OŠ Tišina. Predstavili so se z glasbo, petjem, recitali in skeči, vse v prekmurskem jeziku.

Strokovni del programa so pripravili dr. Klaudija Sedar, ki je zbranim predstavila prekmurski jezik v literaturi in pomembne avtorje le-teh, dr. Hotimir Tivadar, ki je največ besed namenil programu "Prekmurski jezik in kultura" v osnovnih šolah, kako se je ideja začela in kakšni so cilji in želje v prihodnjem letu ter nazadnje prof. Suzana Panker, ki je govorila o programu v praksi. Čeprav predmet ni še potrjen s strani ministrstva, se bodo za to zavzemali tudi v prihodnje, želijo pa si, da bi se to zgodilo že prihodnje leto, ko bomo praznovali 100. obletnico priključitve Prekmurja matičnemu narodu. Program je povezoval Boštjan Rous.

Več fotografij v spodnji galeriji ...

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      22.11.2018 ob 14:38 Jušek gost

      Eti spodi pa pijše opozorilo, ka naj pijšemo v slovenskon knjižnon jeziki. Kak je nikak že napijso, je komunistična oblast po vojni prekmurščino prepovejdala za uradno nücanje. Zdaj pa je ZK v neven kakšnoj modifikaciji pa se glavna. Google vse zna.

      3 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      23.11.2018 ob 0:25 Rudolf gost

      General Maister bi se v grobu obračal, če bi vedel, kdo kandidira v Mariboru proti Kanglerju. Franca, vsega hudega, reši nas!

      1 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.