https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

Prekmurka potrebuje pomoč pri nakupu »najdražjih plesnih čeveljcev«

22.11.2018 ob 21:15  

Martina Smodiš je zaradi cerebralne paralize že od rojstva na invalidskem vozičku. Kljub temu pa zelo rada pleše in je že tretje leto aktivna članica Plesnega kluba Zebra. Tudi invalidi lahko plešejo lepo, graciozno in usklajeno z uporabo plesnega vozička.

Martina Smodiš doma z Melincev je študentka 3. letnika študijskega programa Medjezikovno posredovanje na Filozofski fakulteti v Ljubljani, ki poleg študija tudi aktivno sodeluje v raznih dejavnostih, povezanimi z invalidi in okolico. 22-letna Martina ima že od rojstva cerebralno paralizo, možgansko poškodbo, ki je posledica prezgodnjega rojstva. Zato pravi, da za vijuganje skozi življenje uporablja invalidski voziček.

Martina predvsem zelo rada pleše

Ples ji daje svobodo gibanja. Daje ji moč izražanja sebe. In tako je že tretje leto aktivna članica Plesnega kluba Zebra, edinega kluba v Sloveniji, ki se pod okriljem Paraolimpijskega komiteja Slovenije ukvarja s športnim plesom na vozičkih.

Na plesnem podiju se ji je lani pridružil Roman Maček, s katerim sta se odlično ujela in skupaj že kmalu uspela doseči kar nekaj odličnih rezultatov. Postala sta kar trikratna državna prvaka. Udeležujeta se tudi mednarodnih tekmovanj v plesu na vozičkih, kjer dosegata zavidljive rezultate. Tako sta na Nizozemskem aprila letos osvojila celo 3. mesto v standardnih plesih in 5. mesto v latinsko ameriških.

Neprimerni predelani teniški voziček onemogoča plesni napredek

Martina s soplesalcem Romanom redno dnevno trenira ter izboljšuje kondicijo in tehniko, a se jima občutnejši plesni napredek izmika. Martina namreč pleše z neprimernim športnim vozičkom, ki je v bistvu rabljen in zelo star, neustrezno predelan teniški voziček. Po meri izdelani plesni vozički, s kakršnimi tekmujejo njuni konkurenti na tekmovanjih, so dragi in seveda popolnoma prilagojeni na plesalca invalida. Zdravstvena zavarovalnica v Sloveniji pa ne pokriva niti delnih, kaj šele celotnih stroškov nakupa takšnega plesnega vozička.

Zbiranje sredstev za nakup plesnega vozička in ostale stroške povezane s plesom

Martina ob pomoči Humanitarnega zavoda Vid zbira sredstva ne samo za nakup, po njenih besedah »najdražjih plesnih čeveljcev« v Sloveniji, ampak tudi pri kritju vseh ostalih stroškov, ki so povezani z njenim plesnim izražanjem. Kot so treningi, sofinanciranje tekem, ustrezne terapije za stimulacijo mišic, gyrotonic vadba, kineziotaping, hidroterapije, terapevtske masaže in podobne obravnave, ki bodo pomagale njenemu telesu pri nadzorovanju »plesnih korakov« z njenim vozičkom.

Že stroški, povezani s plesom, oblekami, tekmovanji, predstavljajo velik finančni zalogaj, nakup novega vozička pa so že sanje, ki jih Martini lahko uresničimo s skupnimi močmi. Da bi lahko celotni projekt za Martino bil izpeljan in bi pripomogel k osvajanju novih mest na tekmovanjih, je potrebnih okoli 7.500 evrov. Mogoče se marsikomu zdi ta znesek visok, a glede na vse, kar bo omogočil in prinesel Martini je neprecenljiv.

Pomaga lahko vsakdo

Marsikdo od vas najbrž rad zapleše in se prepusti glasbi, zato delite del svojega navdušenja za ples z Martino in ji omogočite plesati. Si predstavljate, kaj vse bi lahko dosegla na pravem plesnem vozičku, ko pa jima je uspelo doseči lepe rezultate že s tem vozičkom, ki ga ima zdaj. Zato ste vabljeni, da tudi vi pomagate Martini zaplesati v čudovito življenje.

Še več o Martini in o tem, kako lahko sami pripomorete k nakupu vozička, izveste na tej POVEZAVI.

Foto: zavod-vid.si

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      23.11.2018 ob 0:33 župani, da vas vidim koliko boste dali gost

      Podoben znesek so župani namenjali za Martinovanja, da so se ljudje nacejali. Če bi nekaj od tega namenili za Martino bi naredili bistveno več dobrega. Sramota je tudi, da Zdravstvena zavarovalnica ne prispeva k nakupu takega pripomočka. Aja, premalo bi ostalo za prepožrešne zdravnike.

      16 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      23.11.2018 ob 14:31 šoštar in maričika gost

      Tudi društva iz njene vasi bi lahko nekaj prispevala ! Skratka cela KS Melinci bi se lahko malo zganila! Mogoče bodo pa sedaj ,ko preberejo tale dobronamerni prispevek!

      4 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.