https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

KRONIKA

Spor mladoletnikov: dve osebi zabodeni z nožem

23.11.2018 ob 13:00  

12. 11. 2018 smo obveščali o dogodku v mestu Murska Sobota, kjer je prišlo do spora med večjo skupino oseb. Med nekaj udeleženci naj bi prišlo do fizičnega obračuna, dve osebi pa naj bi bili poškodovani.


Policisti in kriminalisti so med zbiranjem obvestil in ogledom kraja kaznivega dejanja ugotovili, da je do spora prišlo med dvema skupinama mladoletnikov. Dve osebi sta bili zabodeni z nožem in sta iskali zdravniško pomoč v Splošni bolnišnici Murska Sobota.

Po do sedaj zbranih obvestilih sta zadobili lahko telesno poškodbo. Policisti še vedno zbirajo obvestila z namenom, da se razjasnijo vse okoliščine storitve kaznivega dejanja. Podrobnejše informacije bodo policisti posredovali po zaključku preiskave.

Kar smo že poročali si lahko preberete tukaj.

Preventivni nasveti glede medvrstniškega nasilja

Pomurski policisti v zvezi primera problematike nasilja nad vrstniki, ki se je zgodil v Murski Soboti ugotavljajo, da gre za različne oblike namernih agresivnih ravnanj, ki jih vrstnik ali skupina vrstnikov izvaja nad posameznim otrokom oziroma mladostnikom. Gre za resen problem, ki je lahko in mora biti ustavljen.

Nasilje med vrstniki je lahko psihično, fizično ali kombinacija obojega. Prav tako medvrstniško nasilje ni omejeno na določen kraj, pojavi se lahko povsod. Razlogi in vzroki za nastanek nasilja so pogosto netoleranca do drugačnosti, koristoljubje in želja po lastni uveljavitvi. Zadnja leta je čedalje več slišati o različnih pojavnih oblikah medvrstniškega nasilja, ki naj bi se vsakodnevno pojavljalo na območju Slovenije. Ugotavljajo, da si žrtev pogosto ne upa prijaviti dejanja, zato težko govorijo o natančni številki. Zavedajo pa se, da je neprijavljenih primerov veliko več. Zato želijo spodbuditi otroke in mladostnike, da se o nasilju zaupajo svojim staršem, učiteljem, vzgojiteljem, trenerjem, prijateljem ali kateri koli drugi osebi, ki jim lahko pomaga.

Starše, učitelje, vzgojitelje in druge, ki jim je zaupano varstvo otroka in mladostnika, policisti pozivajo, naj bodo pozorni na prve znake in naj otroku oz. mladostniku prisluhnejo, nasilje pa prijavijo policiji oz. drugim pristojnim  institucijam. Obravnava medvrstniškega nasilja zahteva od vseh vpletenih  inštitucij največjo mero profesionalizma in posluha, saj se otroci, ki so izpostavljeni nasilju, pogosto počutijo same in nemočne, zato moramo biti mi njihov glas.

Ko govorimo o nasilnih ravnanjih, govorimo o nespoštovanju temeljnih vrednot v družbi in kršitvi vrednostnih sistemov. Vzgoja otrok in mladostnikov za pozitivne vrednote, skupaj z zagotavljanjem njihove pravice do varnega odraščanja, mora postati najpomembnejše vodilo družbe in zanj si moramo prizadevati vsi: starši, vzgojitelji, učitelji, trenerji, državne institucije, nevladne organizacije, mediji itd. Vsi se moramo zavedati odgovornosti vlog, ki jih imamo, predvsem pa moramo vsako ravnanje, ki je za posameznika nesprejemljivo, žaljivo, mu daje občutek ponižanosti ali ogroženosti, obsoditi kot nekaj, kar je v družbi nesprejemljivo, in ga kot takšnega tudi sankcionirati.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      23.11.2018 ob 13:49 lolek gost

      HITRI STE PA RES. ŠE ZDAJ NISTE UGOTOVILI ZAKAJ JE ŠLO IN STORILCEV. ZMIGAJTE SE ŽE ENKRAT. Z DEJANJI IN NE Z ŽE STOKRAT NAPISANIMI FLOSKULAMI. PLAČANI STE ZATO, DA NAM OMOGOČITE VARNOAT!

      6 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      23.11.2018 ob 16:27 Postenjak. gost

      Mislim da vam še vedno ni jasno, da hočejo v Murski Soboti zavladati ŠIPTARJI. Ne bojte se Romov, tistih ki prosjačijo, ampak ŠIPTARJEV. To vedo vsi, ampak si pred tem zatiskamo oči. Na žalost pa izgleda da je tudi policija podkupljena, ali pa se jih boji..........

      6 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.