https://www.minicom.si/pages/topics/minicom-d.o.o.-objavlja-prosto-delovno-mesto-serviserjake-racunalniske-opreme.php
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

FOTO: 60 let radijskega in 40 let televizijskega programa za madžarsko narodno skupnost v Sloveniji

Lendava, 01.12.2018 ob 15:23  

V Lendavi so včeraj slovesno obeležili 60 let radijskega in 40 let televizijskega programa za madžarsko narodno skupnost v Sloveniji.

Prva radijska oddaja v madžarskem jeziku je bila predvajana 29. 11. 1958 iz Murske Sobote, prva televizijska oddaja v madžarskem jeziku pa je bila na TV Slovenija na sporedu 25. 10. 1978. Radio se je preselil v lendavski studio leta 1983, pod okrilje RTV Slovenija je prešel leta 1996. Uredništvo televizijskega programa se je preselilo v Lendavo leta 1992. Obe uredništvi pa sta se leta 2004 preselili v nov, skupen RTV-studio.

V minulih 60-ih oziroma 40-ih letih sta se oba medija, sicer s počasnimi, toda jasno zastavljenimi koraki, razvijala, bogatila, dosegala pomembne rezultate na področju informiranja gledalcev in poslušalcev v njihovem maternem jeziku o dogodkih v Prekmurju, pa tudi v širšem slovenskem in madžarskem prostoru.

V kulturnem programu so nastopili Tjaša Šimonka in Madžarska nacionalna folklorna skupina (Honvéd) iz Budimpešte. Kot slavnostni govornik pa je navzoče nagovoril predsednik Vlade Republike Slovenije Marjan Šarec.

V nagovoru je poudaril, da danes praznujemo častitljivi obletnici, obletnici medijev, ki spodbujata dvojezičnost, informiranost, ki spodbujata ohranitev narodne identitete. »Tudi Slovenci smo narod, ki ve, kako je, če si izven svoje domovine. Oba naroda, tako madžarski kot slovenski, se dobro zavedata, da je potrebno poskrbeti za tiste izven meja in da jih matični državi ne smeta pozabiti.«

Oba medija sta doslej opravila veliko delo. V nadaljevanju je spomnil tudi na oddajo Hidak – Mostovi, ki jo je spremljal kot otrok in je že takrat prenašala informacije, jezik in kulturo z vzhoda po vsej Sloveniji.

»Želim vam veliko lepih oddaj, lepih novic, obilo sožitja, sodelovanja in strpnosti,« je misli zaključil predsednik vlade.

Po besedah vodstva RTV Slovenija gre za pomembni obletnici obeh elektronskih medijev, ki si ves čas obstoja prizadevata za ohranjanje maternega jezika, njegovo dvigovanje na višjo raven in ozaveščanje pripadnikov madžarske narodne skupnosti o njihovem izročilu, koreninah, kulturi ter pripadnosti.

Več fotografij v spodnji galeriji...

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      01.12.2018 ob 17:48 recak gost

      Što le vabi toga mizara v Pomurje in kaj on sploh ve o zgodovini radia ?

      9 14 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      01.12.2018 ob 17:53 racak gost

      Tij nimak: On je predsednik vlade.

      18 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        02.12.2018 ob 13:09 febo gost

        racak ..........................................@@@@@@@@@@@@@@@ On je tišlar in komedijant

        2 5 Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      02.12.2018 ob 10:22 racak gost

      Nej san biu prisoten. Ne ven pa, koga naj bi vabili!? Predsednika Avstrije, Madžarske, Hrvaške ali Italije? Na, zaj se pa lejko odloučiš. Tebi gebiveter pa saka čast.

      9 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      03.12.2018 ob 16:29 gerlinci gost

      Glij tišlar zna za zgodovino radi .Mizarček ,ki šamrlina ne vej napraviti .Idiot

      1 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      03.12.2018 ob 16:29 gerlinci gost

      radia

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.