https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

KULTURA

FOTO: V Pomurskem muzeju razstava slik Ludvika Vrečiča

05.12.2018 ob 9:00  

V ponedeljek, 3. decembra, ko so za obiskovalce že osemnajsto leto brezplačno odprli vrata kulturni zavodi z naslovom "Ta veseli dan kulture", je v Pomurskem muzeju potekala otvoritev razstave z naslovom Ludvik Vrečič. Slike.


V muzeju so razstavili slike prvega prekmurskega akademskega slikarja Ludvika Vrečiča (1900 - 1945), ki jih hranijo v muzeju in je skupni projekt z Galerijo Murska Sobota. Avtorica razstave je Tamara Andrejek, ki je razstavo tudi otvorila.

Zbirka slikarja je v Pomurskem muzeju Murska Sobota najobsežnejša slikarska zbirka, ki jo hranijo v muzeju. Slike, ustvarjene v oljni tehniki na različne nosilce, prikazujejo krajinske prizore in portrete, dva motiva torej, ki sta v Vrečičevem slikarstvu najbolj prepoznavna in hkrati najkvalitetnejša. Razpon del sega od prekmurskih krajev in pokrajin do madžarskih okolij, saj je slikar šolanje in poklicno življenje preživel na Madžarskem, kjer je tudi umrl in je pokopan. Med portretiranci srečamo najožje člane Vrečičeve družine, njegove nekdanje krajane, znance ter druge posameznike. Med razstavljenimi deli je predstavljen tudi Portret dekleta, ki ga hrani Galerija Murska Sobota, ob študiji taistega portreta iz zbirke Pomurskega muzeja.

Razstava je tudi nekakšen uvod v leto 2019, ko bomo praznovali 100. obletnico priključitve Prekmurja k matičnemu narodu. V januarju prihodnje leto pa bodo v galeriji Murska Sobota odprli razstavo Vrečičevih del na papirju.

Po otvoritvi pa je potekala tudi delavnica z naslovom Portreti, kjer so lahko obiskovalci iz različnih materialov s tehniko kolaža poustvarili nekatere Vrečičeve portretirance.

Razstava bo v Pomurskem muzeju na ogled do konca maja prihodnje leto.

Več fotografij v spodnji galeriji ...

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.