https://www.nepremicnine.net/oglasi-prodaja/beltinci-dobelska-cesta-2-stanovanje_6598659/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Boste ob koncu leta prejeli 13. plačo ali t.i. božičnico?

07.12.2018 ob 6:00  

Nekatera podjetja so ali še bodo svojim zaposlenim in delavcem tudi letos ob koncu leta izplačala del plače iz naslova uspešnosti poslovanja. Sicer bolj pogosta kot 13. plača so izplačila t. i. božičnice, ki predstavlja nagrado ob koncu leta.

Trinajsta plača, božičnica ali letna nagrada

Z začetkom veselega decembra bodo nekateri delodajalci svojim zaposlenim tudi letos ob koncu leta izplačali nagrade, bodisi kot plače iz naslova uspešnosti poslovanja ali pogosteje božičnice. Po Zakonu o delovnih razmerjih ZDR-1 je namreč plačilo za poslovno uspešnost opredeljeno kot sestavni del plače, če je tako dogovorjeno s kolektivno pogodbo ali pogodbo o zaposlitvi. Za omenjeno nagrado oz. plačilo se v pogovornem jeziku lahko uporabljajo izrazi tudi trinajsta plača, božičnica, letna nagrada in podobno, saj ti termini niso zakonsko opredeljeni.

13. plačo je možno izplačati le enkrat na leto

Po 1. 1. 2017 je prav tako v veljavi nova zakonodaja, ki nalaga, da je 13. plača do določene višine izvzeta iz davčne osnove,  torej se ne plača dohodnine. Pri tem je treba upoštevati, da je možno 13. plačo izplačati le 1x na leto, izvzeta je do višine 70 % povprečne plače v Sloveniji. Prav tako jo morajo vsi zaposleni prejeti pod enakimi pogoji, kar ne pomeni v isti višini, ampak kriteriji morajo biti za vse enaki, npr. delovna uspešnost. Pravica do izplačila in kriteriji za 13. plačo morajo biti opredeljeni v splošnih aktih delodajalca. Nadalje pa ta plača pripada le za zaposlene, za katere se upošteva kolektivna pogodba - pri individualnih pogodbah se to ne more upoštevati. 

Zakon o dohodnini prav tako določa, da zaposleni ob izplačilu 13. plače ali drugače imenovane nagrade za poslovno uspešnost enkrat v koledarskem letu od izplačila plačajo zgolj prispevke za socialno varnost, znesek do 100 odstotkov povprečne mesečne plače zaposlenih pa je oproščen plačila dohodnine. Prejemek do 100 odstotkov povprečne plače se tako ne všteva v davčno osnovo dohodka iz delovnega razmerja.

Zaposleni v Krki bodo prejeli 1300 evrov bruto božičnice

Zaposleni denimo v Krki in njihovi delavci, ki delajo prek zaposlitvenih agencij, bodo prejeli okoli 1300 evrov bruto božičnice. Višina bruto izplačila je za vse sodelavce enaka, božičnico pa bodo izplačali 20. decembra, so za portal STA pojasnili v družbi. V Telekomu Slovenije bodo svojim zaposlenim izplačali božičnico v višini 70 odstotkov zadnje znane povprečne bruto mesečne plače v Sloveniji. Kot navajajo pa je izplačilo 13. plače vezano na preseganje zastavljenih poslovnih ciljev. Banka Nova KBM bo vsakemu zaposlenemu izplačala okoli 920 evrov bruto božičnice.

Kakšno višino božičnice bodo prejeli zaposleni v nekaterih slovenskih podjetjih?

Božičnice ne bodo izplačali v Pozavarovalnici Sava, saj skladno s kolektivno pogodbo zaposlenim izplačajo plačo iz naslova uspešnosti v posameznem letu, če je dosežen določen odstotek donosnosti na kapital, kar je tudi osnova za določanje višine te plače.

Božičnice prav tako ne bodo izplačali v Abanki, saj so njihovi zaposleni, ki pri delu dosegajo nadpovprečne rezultate, lahko nagrajeni z mesečnim gibljivim delom plače skladno z internimi pravili. Kot so še pojasnili ima banka vzpostavljene ustrezne nagrajevalne sheme, posebej tudi za nagrajevanje zaposlenih v komercialnih delih banke. Podobno velja za banko NLB, kjer nagrade za poslovno uspešnost izplačujejo v primeru preseganja poslovnih rezultatov.

Gen-I bo zaposlenim izplačal božičnico v višini povprečne slovenske plače. V Luki Koper, Mercatorju, Pošti Slovenije, Zavarovalnici Triglav, Intereuropi, Petrolu in Slovenskih železnicah odločitve o morebitnem izplačilu božičnice še niso sprejeli, še navaja portal STA.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      07.12.2018 ob 8:59 DEBELI FUKJENEC gost

      Delal sem v podjetju kjer smo vsako leto dobili 13. plačo in božičnico. Žal je danes preveč delavcev, ki te sreče nimajo. Želim, da jih to dobi čimveč. Ko gledaš podatek, da so delodajalci imeli lani 3,2 milijardi evrov dobička, delavcem pa ne izplačajo niti tega, kar jim po zakonu pripada, te res stisne in se vprašaš v kakšnem sistemu živiš.

      21 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      07.12.2018 ob 15:57 Marionete gost

      V sistemu , ki se začenja na črko k...., ,da ti bo lažje.

      12 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      07.12.2018 ob 17:19 štejf gost

      To, kar ti med letom ukradejo delodajalci od plače, ti na koncu leta povrnejo v TAKOIMENOVANI božičnici. Delal sem v firmi, kjer sem dobil za manj delovnih dni - posledično manjša proizvodnja večjo plačo, kot za več delovnih dni in višjo produktivnost!. Firma še deluje danes, toda zaposleni so butasti, pa to ne dojemajo. Enostavno povedano, 25 EUR neto manj pri mesečni plači = 300 EUR božičnice! Amen. Tako se drka nevedneže za stroji, ki so radi, da imajo delo.

      13 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      07.12.2018 ob 17:21 ha ha gost

      Danes prva seja moms pa niti enega prispevka o tem ;-) zakaj le ? :-)

      7 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.