https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

KULTURA

Židovsko kulturo želijo ohraniti tudi v Murski Soboti

14.12.2018 ob 10:00  

Projekt »Rediscover« se izvaja v okviru programa Interreg Podonavje 2014-2020, v obdobju od 2018 do 2021. Med projektnimi partnerji je tudi Zavod za kulturo, turizem in šport Murska Sobota.


Ostali partnerji na projektu prihajajo iz različnih držav: Občina Szeged (HU) – vodilni partner, Neprofitna turistična organizacija Szeged in okolica (HU), Občina Banja Luka (BIH), Občina Galati (RO), Občina Kotor (ČG), Občina Osijek (HR), Občina Regensburg – upravljanje s svetovno dediščino (DE), Mestni Muzej Subotica (RS) in Občina Temišvar (RO).

Pred 2. svetovno vojno je bilo območje srednje in vzhodne Evrope domovina razvoja židovskih skupnosti. Z ohranjanjem židovske dediščine lahko ustvarimo vrednost v socialnem sožitju, prispevamo h kulturnemu razvoju in izkoristimo turistični potencial. Krovni cilj projekta je graditi na trenutno neodkritem potencialu židovske kulturne dediščine destinacij, z namenom razvoja sodobnih turističnih rešitev, ki bodo prispevale k prepoznavnosti, dostopnosti in trajnosti le teh. Glavni rezultat projekta bo tako ponovno odkritje razpoložljive židovske dediščine v posameznih destinacijah, katero bodo povezali za skupno turistično promocijo. Projekt bo prav tako vplival na dvig ozaveščenosti med mlajšo generacijo in izboljšanje mednarodne prepoznavnosti.

V okviru projekta REDISCOVER Zavod za kulturo, turizem in šport Murska Sobota načrtuje naslednje aktivnosti:

  • Razvoj turističnih produktov, ki temeljijo na židovski dediščini in trženje le-teh vsem zainteresiranim,
  • postavitev ograje na židovskem pokopališču v Murski Soboti,
  • e-informacijske točke z izkušnjo virtualne resničnosti kulturne dediščine in informacijske table.

K sodelovanju v omenjenih projektnih aktivnostih so povabili deležnike z različnih področijna regijski in nacionalni ravni, ki lahko uspešno pripomorejo k doseganju zastavljenih ciljev projekta. Tako sodelujejo z različnimi zgodovinarji, raziskovalci, pisatelji, še živečimi Židi, organizacijami, ki skrbijo za ohranjanje židovske kulturne dediščine. V projekt so prav tako vključili edini dve ohranjeni sinagogi v Sloveniji, lendavsko in mariborsko ter Judovski kulturni center v Ljubljani. Prav tako pa k sodelovanju vabijo vse zainteresirane, ki kakorkoli proučujejo in s tem ohranjajo židovsko kulturno dediščino.

Foto: ZKTŠ

 

    Fotogalerija