https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

FOTO: Otvoritev novega distribucijskega centra Zelena točka in dan Ptujskega lüka

Murska Sobota, 11.12.2018 ob 11:30  

V torek, 11. decembra 2018, so na Industrijski ulici 5a v Murski Soboti, odprli nov distribucijski center Zelena točka, ob otvoritvi pa je potekal tudi DAN PTUJSKEGA LÜKA.

Skupina vrtovi panonski že drugo leto izvaja, v okviru evropskega programa pomoči Agri Simple, ki spodbuja in promovira visokokakovstne kmetijske proizvode, progrma promocije Ptujskega lüka z zaščiteno geografsko označbo. Ptujski lük je eden izmed slovenskih zaščitenih kmetijskih pridelkov, ki so si zaradi svojih specifičnih lastnosti in tradicije pridelave prislužili evropsko priznanje in shemo posebne kakovosti zaščitena geografska označba (ZGO). Lük sam in tradicija spletanja v vence je del kulturne dediščine in nacionalne identitete, ter kot tak je pomemben narodni zaklad, ki ga je potrebno zaščititi in ohraniti za prihodnje generacije. 

Ptujski lük pridelujejo po tradicionalnih postopkih že več kot 200 let, ponekod tudi že 300 let. Nekoč je bil to eden vodilnih načinov preživetja na ptujskem polju, saj so lük lahko skladiščili vse do pomladi. Danes skupino proizvajalcev ptujskega lüka, ki so si prislužili oznako in certifikat zaščitena geografska označba, sestavlja 6 pridelovalcev, ki skupno pridelajo več kot 100 ton Ptujskega lüka z zaščiteno geografsko označbo.

Projekt se osredotoča na dvig poznavanja vrednosti Ptujskega lüka v očeh potrošnikov in dvih konkurenčnosti proizvajalcev - lükarjev. To je eden izmed dveh projektov, ki jih izvaja Skupina vrtovi panonski v okviru programa Agri Simple, ki spodbuja in promovira visokokakovostne kmetijske proizvode. Drug projekt pa je povezovanje proizvajalcev in promoviranje Štajerskega prekmurskega bučnega olja z Zaščiteno geografsko označbo. 

Cilji projekta so dvigniti ozaveščenost potrošnikov o pomenu shem kakovosti in poznavanja oznake ZAščitena geografska označba v Sloveniji za 10 odstotkov, dvig poznavanja prednosti pristne avtohtone sorte Ptujski lük z zaščiteno geografsko označbo na domačem trgu za 10 odstotkov in okrepitev konkurenčnosti in ekonomske pozicije skupine pridelovalcev s povečanjem skupnih letnih prihodkov iz prodaje Ptujskega lüka z zaščiteno geografsko označbo za 14 odstotkov. 

Vodja skupine pridelovalcev Ptujskega lüka, Anja Pignar, je povedala:˝Da dobimo pravi, originalni Ptujski lük s posebno ostrino in aromo, ga ročno sadimo, pobiramo, čistimo in skladiščimo. Zaradi tradicionalne, ročne pridelave Ptujskega lüka, okolju in potrošniku prijazne pridelave, je proizvodna cena na enoto razmeroma visoka. Vse to pa pridelovalce Ptujskega lüka postavlja v zelo neugoden položaj v nasprotju s cenovno dostopnimi uvozniki hibridov, ki imajo proizvodno ceno na enoto nižjo in podaljšan donos stabilnosti z uporabo kemičnih pripravkov za odpornost.˝

V okviru projekta promocije Ptujskega lüka z zaščiteno geografsko označbo se bo izvajalo sledeče: 

  • 30 predstavitev na sejmih in dogodkih po Sloveniji
  • 60 tematskih dni na temo Ptujskega lüka z ZGO
  • 6 kulinaričnih dogodkov
  • 90 delavnic v osnovnih šolah
  • 130 promocj po nakupovalnih centrih po vsej Sloveniji
  • 3 TV oglaševalske kampanje in odnosi z javnostmi
  • spletni in digitalni mediji, radijsko oglaševanje
  • produkcija promocijskih gradiv za informiranje potrošnikov in otrok, mladih in tudi posloven javnosti. 

Več fotografij spodnji galeriji...

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      13.12.2018 ob 14:47 gost

      6[Naredil sem dober denar (200 € do 400 € / hr) na spletu iz mojega prenosnika. Prejšnji mesec sem dobil ček skoraj 30k, to spletno delo je preprosto in enostavno, ni treba iti v pisarno, svoje spletno delo na domu. Na tej točki je ta delovna priložnost za vas.Če ste zainteresirani.zamočite, da ga posnamete na spremljajoči strani .... Preprosto pojditee naa spodnjo stran in začnite svoje delo .... ..... >>>>>> http://www.Internet43.Com

      1 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.