https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

Žensko društvo Evangeličanka aktivno na mnogih področjih

03.01.2019 ob 17:50  

Žensko društvo Evangeličanka je bilo registrirano konec leta 2012. Društvo z različnimi aktivnostmi pomaga pomoči potrebnim, vsako leto izdelujejo adventne venčke, organizirajo izlet, letos pa so izdali tudi Ženski dnevnik 2019.


Vse začrtane aktivnosti in srečanja potekajo v duhu protestantskih vrednot in etike. Sledijo načelom spoštovanja in enakopravnega vključevanja tako posameznika kot institucije v širšo družbeno skupnost. Preko raznih izobraževalnih seminarjev, predavanj in drugih primernih oblik izobraževanja pomagajo svojim članom k boljši razgledanosti in širini znanja, predvsem pa jim želijo dati občutek enakosti in resnične duhovne povezanosti, občutek, da je med njimi vsak vedno dobrodošel, enako pomemben in vrednoten. Sleherna članica in sleherni član je namreč s svojimi danostmi in sposobnostmi nenadomestljiv kamenček v mozaiku Ženskega društva Evangeličanka.

Ena izmed tradicionalnih vsakoletnih aktivnosti je izdelovanje adventnih venčkov, izkupiček pa namenijo pomoči potrebnim. To leto so pomagali štiriletni deklici Ajdi Bergles iz Zenkovcev, ki je zaradi cerebralne paralize gibalno in govorno ovirana. Družina se požrtvovalno bori z boleznijo na različne načine. Ajdi zelo pomagajo različne, tudi samoplačniške terapije. Z zbranimi prostovoljnimi prispevki darovanimi za adventne venčke, so Ajdi omogočili dodatne strokovne terapije. Na ta način želijo, skupaj še z drugimi organizacijami, ki zbirajo prispevke v ta namen, prispevati k temu, da se bo kakovost Ajdinega življenja dvignila. Ponosni so na prejeto zahvalo Zveze kulturnih in turističnih društev Občine Puconci prireditvi Pesem za svetli trenutek.

Prav tako že tradicionalno organizirajo pred-adventni izlet, ki je vedno v soboto pred prvo adventno nedeljo. Letos so se z dvema avtobusoma v želji, da spoznajo nove kraje, njihovo kulturo in običaje, 1. decembra podali na pot v peto največje mesto na Madžarskem, v PĖCS (Peč). Gre za manjše mesto, vendar privlačno za turiste in je eno izmed izmed boljših univerzitetnih mest. Med turisti je priljubljeno, saj tam lahko spoznajo pristno madžarsko kulturo in kulinariko. Je multikulturno mesto, v katerem so se v njegovi dvatisočletni zgodovini zlivale različne vrednote in kulture. Leta 2010 je bilo mesto Peč izbrano za Evropsko prestolnico kulture.

Tradicionalna pa je postala prisotnost Ženskega društva Evangeličanka tudi na Mikloševem senju v Murski Soboti, kjer na stojnici ponujajo razne domače dobrote, kuhano vino, čaj in slastne palačinke. Prostovoljne prispevke, ki jih zberejo, namenijo prav tako pomoči potrebnim.
V mesecu novembru pa jim je uspelo izdati prvi Ženski dnevnik za leto 2019, ki je plod večletnega prizadevanja članic in članov Ženskega društva Evangeličanka. Želijo si, da bi dnevnik postal vsem nepogrešljiv vsakdanji spremljevalec, hkrati pa, da bo nudil možnost duhovne rasti in poglabljanja v veri.

Foto: Pomurec.com in Žensko društvo Evangeličanka

V dnevniku so citati dr. Martina Luthra, vredne razmišljanja pa so tudi besede Fride Kovač, ki je leta 1939 ženskam v Düševnem listu (v rubriki Ženski kotiček), sporočala, kako pomembno je poslanstvo žene. Svoja razmišljanja je napisala v prekmurščini, ki pa so jih zaradi lažjega razumevanja prevedli v knjižni jezik, a obenem skušali ohraniti izvirnost njenega sloga izražanja. Moč njene besede je brezčasna. Bralcu pokaže, kako v vsakodnevnem življenju ohranjati svojo duhovnost in jih s smernicami tudi voditi po tej poti.

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      05.01.2019 ob 1:49 prekmurec111 gost

      Ja gospaud velicastni Andrejek nindre vo ne ostane...

      1 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      05.01.2019 ob 7:29 lepec gost

      Kje pa je g. dr. Robert Celec???

      1 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.