https://www.nepremicnine.net/oglasi-prodaja/beltinci-dobelska-cesta-2-stanovanje_6598659/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Ali veste, katera imena so najpogostejša v decembru?

20.01.2019 ob 6:05  

Po stari ljudski navadi je otrok v preteklosti največkrat dobil ime tistega znanega svetnika, čigar god je bil najbližji njegovemu rojstnemu ali krstnemu dnevu. To je v precejšnji meri veljalo za otroke, rojene do 1969. Med bolj »decembrskimi imeni« so zato Silva, Silvester, Silvo, Silvija, Štefan, Štefanija, Miklavž, Nikolaj ter Nikolaja.

Med prebivalci Slovenije, rojenimi v decembru, se nekatera imena pojavljajo precej pogosteje kot med tistimi, ki so se rodili v drugih mesecih. Vsaj 20 odstotkov moških z imeni Silvester, Silvo, Štefan, Miklavž in Nikolaj ter ravno tolikšen delež žensk z imeni Silvestra, Štefanija, Štefka, Silva, Silvija, Nikolaja in Božica ter Otilija, Evica in Viktorija, ki so na začetku leta 2018 živeli v Sloveniji, je bilo namreč rojenih v mesecu decembru.

Silvestri, Silvestre, Silvi ter Silve so res »silvestrski«

Osebe, rojene v prazničnem času med božičem in novim letom, so zelo pogosto in precej pogosteje kot tiste, ki so se rodile v drugih mesecih leta, dobile ime Silvester oziroma Silvestra ali krajšo različico Silvo oziroma Silva.

Polovica vseh prebivalcev Slovenije z imenom Silvester in skoraj polovica vseh z imenom Silvo je bilo rojenih v decembru, prav na silvestrovo pa je bilo rojenih 78 Silvestrov in ravno toliko Silvov.

Ime Silva so precej pogosto dobile prebivalke Slovenije, rojene na zadnji dan leta ali nekaj dni prej. Med tistimi, ki so rojene na zadnji dan leta, je to ime najpogostejše in je Silv (164) enkrat več kot Marij (86), čeprav je Marija sicer najpogostejše žensko ime v Sloveniji.

Ime Silvestra ima 673 prebivalk in se ne uvršča med najpogostejša ženska imena. Je pa med vsemi imen prebivalcev, rojenih v zadnjem mesecu leta ime Silvestra »najbolj decembrsko«. Kar 56 odstotkov vseh Silvester, ki so v začetku leta 2018 živele v Sloveniji, je bilo rojenih v decembru, 30 med temi pa prav na zadnji dan v letu.

Tudi Silvija je eno od »decembrskih« imen, saj je bila vsaka četrta Silvija rojena v decembru.

Na štefanovo pogosto Štefani, Štefanije, Štefke in Štefice

Tretje najpogostejše moško ime v decembru je Štefan, ki goduje 26. decembra. Od 4.935 Štefanov, ki so na začetku leta 2018 živeli v Sloveniji, jih je decembra rojenih 1.418 oziroma 29 odstotkov.

Četrto najpogostejše ime žensk rojenih v dneh med božičem in novim letom, je ime Štefanija. Kar 52 odstotkov vseh žensk s tem imenom se je rodilo v decembru, 4 odstotki pa prav na štefanovo.

V decembru se je rodilo tudi 46 odstotkov vseh žensk z imenom Štefka in 20 odstotkov žensk z imenom Štefica.

Četrtina Nikolajev, Nikolaj in Miklavžev rojenih v decembru

Tudi četrtina vseh moških z imenom Nikolaj in četrtina vseh žensk z imenom Nikolaja je rojenih v decembru. Pri imenu Niko, skrajšani različici imena Nikolaj, povezava z mesecem decembrom ni tako izrazita. Medtem ko se pri imenu Nik, ki je močno popularna v zadnjih letih, povezava med rojstnim dnevom osebe in dnevom, ko goduje Nikolaj, sploh več ne opazi.

V decembru ima rojstni dan tudi četrtina vseh Miklavžev med prebivalci Slovenije. To ime pa ni prav pogosto, na začetku leta jih je bilo v Sloveniji le 74.

Ostala »decembrska imena«

Med »decembrska imena« sodijo še Otilija, Viktorija in Evica. Pri vseh treh se lahko opazi povezava med rojstnimi dnevi žensk s temi imeni in cerkvenim koledarjem ter s seznamom godovnikov.

Decembra pa rojstni dan praznuje tudi četrtina žensk z imenom Božica. Moška različica tega imena, Božič, pa se med prebivalci Slovenije pojavi manj kot petkrat.

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.