https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

FOTO: RIS Dvorec Rakičan obiskal minister za kulturo

19.12.2018 ob 15:10  

V Pomurju se je včeraj mudil minister za kulturo Dejan Prešiček. Med drugim je obiskal tudi Raziskovalno izobraževalno središče Dvorec Rakičan, kjer si je ogledal prostore in okolico dvorca.


Dejan Prešiček je postal minister za kulturo septembra letos in priložnost smo izkoristili za to, da smo ga povprašali o tem, kako ocenjuje stanje glede kulture in samega ministrstva za kulturo, kje vidi prednost slovenske kulture in kje bo potrebno še kaj postoriti in izboljšati.

"Objektivna ocena je, da je sama kulturna produkcija, ki jo izvajajo umetniki na res zavidljivo visokem nivoju, je pa infrastruktura, v kateri večina zavodov in nevladnih organizacij mora delati v neprimernem stanju in tukaj bo potrebno vložiti veliko. To ne zaradi slabega dela prejšnjih ministrov, ampak enostavno, ker je bilo večino te kulturne infrastrukture zgrajene po vojni, in je minilo toliko in toliko desetletij, da se sedaj pozna in do sedaj se je tudi premalo vlagalo na tem področju."
Obnovo kulturne infrastrukture je torej minister izpostavil kot eno izmed prioritet, ob tem pa še dodal: "Naše prioritete so omogočanje tako z infrastrukturo boljše delovanje, kot tudi z denarjem, ki ga je prav tako premalo. Kot sem rekel, torej omogočanje dobrih pogojev za delo kulturnih delavcev. Potem pa imamo seveda zakonske opredelitve, s katerimi se soočamo; to je medijska zakonodaja, zakon o kulturnem evru, ki naj bi omogočal neke dodatne investicije, zakon o pokojninah, za tiste umetnike, ki imajo majhne pokojnine  in veliko dela imamo na področju samozaposlenih; recimo glede bolniškega staleža, potem tudi dnevnega nadomestila, ki ga dobijo in tukaj je res veliko stvari za postoriti, da bi olajšali življenje umetnikov."
Minister bi težko izpostavil po čem izstopa slovenska kultura v svetu, vendar smo po njegovem mnenju "kreativni, smo raznoliki, tudi glede naše geografske lege, imamo veliko vplivov na našo kulturo, torej madžarski, nemški, italijanski, hrvaški vpliv ... In mogoče ravno zaradi naše zgodovine, kjer je kultura bila del naše identitete, ki nas je ohranjala, ima kultura velik pomen, še zmeraj. Imamo zelo dober sistem ljubiteljske kulture, zelo dober izobraževalni sistem kulture, ki kaže na te presežke, ki jih dosegamo tako v glasbi, kot tudi slikarstvu, gledališču. Težko je kulturo primerjati, sem pa vesel, da so slovenski kulturni produkti prepoznani po svetu in da kadar gostujemo po svetu; te mesece sem bil že v Avstriji, Nemčiji, Rusiji in Grčiji, prepričamo in pokažemo, da smo evropsko primerljivi z vsemi ostalimi. Radi izpostavljamo "glede na to, da smo majhen narod", res je, da smo majhen narod, vendar je kulturna produkcija nad evropskim nivojem in to me zelo veseli."

Več fotografij v spodnji galeriji ...

 

 

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      19.12.2018 ob 16:03 majka gost

      NAJBOUKŠI SMU V PREKMURJI po zajtrkaj, zdaj štartamu v kulturi, gospodarstvo nam je pred regijami - po slabosti, plače (suženjske, pod osrednjo Slovenijo za polovico), su nan super dobre, perspektijve nemamu, v Avstriji delamu - pa nan ne plačaju, tak KA UPAM, DA je perspektiva v tem narodu -VENDAR PO LETU 3020. Jesmo seljaki in to V PRAVEM SMISLU. Gledamo pa seljake, ki jih pač mi budale izvolimo, kako z nami delajo, DA SMO ŠE VEČJI SELJAKI. ZAPLOSKAJMO SAMI SEBI, budale zarukane.

      3 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      19.12.2018 ob 16:08 Gigi govedina gost

      Ka ste vidli CELECA , kakšno šalo je imel zamotano okrog vratu , ubogi , sigurno je nekje prečito , ka je to moderno .

      5 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      19.12.2018 ob 16:51 birka gost

      Do zdaj san nej znau, ka konji v Rakičani tüdi obstajaju.

      4 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      19.12.2018 ob 16:56 kravata gost

      tou je minister, da ma robaču razpasanu, pa olstuf du pol želodca, nej ovi ka su zakapčeni, pa se jin kravate vijdiju izpod suknjičev!. Ne vem, kaj si kdo misli o tem, moje mnenje je, da bi se pa poslanci in ministri z izjemo nekaterih res morali v javnosti obnašati -ministersko, ne kot ljudje, ki gredo iz novoletnega praznovanja.

      3 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      19.12.2018 ob 18:27 lepec gost

      Tile izgledajo kot, da bi bilo srečanje prašičerejcev!!!!

      8 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      19.12.2018 ob 18:29 lepec gost

      Verjetno je bilo po srečanju še druženje ob rujni kapljici in odojku izpod peke saj zato zmajčki prihajajo iz Ljubljanje v Prekmurje.

      5 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      19.12.2018 ob 19:24 Hell gost

      Si želite, da bi našli žensko za eno noč? Obiščite http://www.3xDate.top

      0 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        20.12.2018 ob 10:36 čondraš gost

        Glej, če v eni noči, pospravi hišo, zlika, da prat, obesi perilo,skuha kosilo za naslednji dan...jo najamem 2 - krat mesečno za 35 € na noč.

        2 0 Prijavi neprimerno vsebino
    8. gost
      19.12.2018 ob 21:35 marko gost

      Škoda ka nega več MURE ka bi tou golazen oblekli.

      3 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    9. gost
      20.12.2018 ob 22:52 lepec gost

      To je bil sestanek neuvrščenih - TITO - NASER - NEHRU - GANDHI

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    10. gost
      21.12.2018 ob 11:16 gost

      SVI PROTI JANŠE, to it je njihva kultura.

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.