https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

Štiri kršitve in ena hišna preiskava

21.12.2018 ob 15:20  

Danes so pomurski policisti na novinarski konferenci opozorili na posledice nepremišljene in objestne uporabe pirotehničnih izdelkov ter pozvali k mirnim in varnim prazničnim dnem.


Konference so se udeležili Milan Nemeš, dr. med. spec. kirurg iz Splošne bolnišnice Murska Sobota, Terezija Cvetko, predstavnica Društva za zaščito živali Pomurja ter Boris Rakuša, samostojni policijski inšpektor Sektorja uniformirane policije.

Predstavnica za odnose z javnostmi, Suzana Rauš je najprej predstavila nekaj statistike glede uporabe pirotehničnih sredstev. V času od 1. decembra 2017 do 10. januarja 2018 so policisti PU Murska Sobota prejeli 14 prijav (leto prej 25) v zvezi z uporabo pirotehničnih sredstev, ugotovljene pa so bile 4 kršitve (leto prej 6) Zakona o eksplozivnih in pirotehničnih izdelkih, v zvezi s slednjimi je bila opravljena ena hišna preiskava. Podana je bila kazenska ovadba zaradi utemeljenega suma storitve kaznivega dejanja Povzročitve splošne nevarnosti (314. člen KZ-1) zaradi samopoškodbe in ena kazenska ovadba zaradi suma storitve kaznivega dejanja Izsiljevanje (213. člen KZ-1) ter eno poškodovanje tuje stvari. Policisti so v tem obdobju zasegli 123 kosov petard.

V primerjavi z istim obdobjem leto prej je število precej nižje, takrat so zasegli 551 kosov. Do sedaj so prejeli 4 prijave v zvezi z uporabo pirotehničnih sredstev, vendar ob prihodu policistov na kraj niso mogli izslediti storilcev, nekateri prijavitelji pa niso vedeli od kod prihajajo poki. 1. januarja so policisti PP Gornja Radgona obravnavali primer hude telesne poškodbe, ko je ena izmed izstreljenih raket v predel očesa zadela občana, ki je raketo izstrelil.

Milan Nemeš, dr. med. spec. kirurg je spregovoril o posledicah uporabe pirotehničnih sredstev. Najpogosteje se srečujejo s poškodbami rok, pogosti pa so tudi primeri poškodbe vida in sluha, ki lahko usodno zaznamujejo posameznikovo življenje in življenja njegovih bližnjih. Da pa gre še toliko bolj opozarjati pred nevarnostjo uporabe pirotehničnih sredstev, pa priča dejstvo, da so velikokrat žrtve tudi otroci in najstniki.

Terezija Cvetko, predstavnica Društva za zaščito živali Pomurja pa je predstavila nevarnosti uporabe pirotehničnih izdelkov za živali. Nevarnost ne obstaja le za domače živali, temveč tudi za divje živali. Ker imajo živali veliko boljši sluh od ljudi, so zaradi pokov toliko bolj vznemirjene, zato se vsako leto srečujejo s primeri pobeglih in prestrašenih psov in primeri poginulih divjih živali, predvsem ptic.

Boris Rakuša, samostojni policijski inšpektor Sektorja uniformirane policije je predstavil kje izvajajo preventivne akcije z geslom Bodi zvezda, ne meči petard ter da apelirajo predvsem na starše, da svojim otrokom ne kupujejo pirotehničnih sredstev oziroma, da če že, jim pokažejo varno uporabo le-te, saj lahko nepravilna uporaba prinese usodne posledice. Omenil je še, da se je preventivni akciji pridružila tudi pevka Maja Keuc, ki poziva k neuporabi petard in, da so posneli tudi kratki film s policijskim službenim psom, katerega namen je enak in, kjer je nazorno pokazano, da petarde sodijo v koš. Rakuša je tudi podrobno povedal, katera sredstava so v Sloveniji dovoljena in kakšna je starostna meja za uporabo določenih sredstev. Opozoril je tudi, da je vsakršna predelava pirotehničnih izdelkov prepovedana, prav tako izdelava. Med drugim je pozval vse, ki bodo pirotehnična sredstva kupili, da naj so pozorni na oznako CE, ki zagotavlja varnost in na navodila v slovenskem jeziku, ki morajo biti na vsakem pirotehničnem izdelku ter tudi upoštevanje teh navodil.

Policijska uprava Murska Sobota si že vrsto let prizadeva, da z izvedbo preventivnih kot tudi represivnih aktivnosti poda prispevek k preprečevanju negativnih posledic pri uporabi pirotehničnih izdelkov. Tako tudi letos sodelujejo v preventivnih aktivnostih, ki potekajo na državni ravni v okviru projekta Bodi zvezda, ne meči petard, ki je namenjen osveščanju o škodljivih in nevarnih posledicah uporabe pirotehničnih izdelkov. Letošnjo preventivno akcijo podpira tudi smučarka Ilka Štuhec, vrhunska športnica zaposlena v policiji.

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.