https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

KULTURA

FOTO: Glasbeni performans Alje Petric in Andreja Hrvatina

22.12.2018 ob 8:00  

V četrtek zvečer je v prostoruh kuba MIKK potekal glasbeni performans Alje Petric in Andreja Hrvatina. V približno poldrugo uro trajajočem nastopu sta poslušalce popeljala skozi različne zvoke in občutja, ki sta jih ustvarila na odru.


Zven trenutka je performans, v katerem umetnica Alja Petric raziskuje osnovna gradnika glasbe: zvok in tišino. V njem je združila svoje večletno raziskovanje akustičnih terapevtskih glasbil in vokalno umetnost.

(OD)Zven trenutka je širitev in nadgradnja projekta, v katerem se umetnici na odru pridruži gostujoči glasbenik in v odgovor njenim kompozicijam "odzveni" s svojo zgodbo. Jedro izražanja je kompozicija, sestavljena iz zvočnih tekstur, ki jih glasbenica naniza s pomočjo looperja in jih nato v dialogu z gostom spontano prepleta. Nastanejo glasbeni ambienti, pri katerih se navidezno izgubita tako začetek in konec glasbene fraze kot časovni okvir skladbe in, navsezadnje, tudi občutek za čas. Je alkimija dveh glasbenih svetov, v kateri intuitivno nastajajo zvočno-instrumentalne-vokalne kompozicije, ki slonijo na subtilnosti zvoka in kreativnosti glasbenega izražanja.

(OD)Zven trenutka v svoji konstelaciji prehaja od momentov, v katerih zazvenijo le najbolj subtilni minimalistični glasbeni elementi, ki se zdijo kot nekakšen odzven tišini, do abstraktnih bučnih vrhuncev, ustvarjenih z zvokom gongov, bobnov in atonalnih miniatur, ki se lahko že v naslednjem trenutku prelevijo v strukturirane melodične linije, nanizane po točno določenem harmoničnem zaporedju. Je neponovljiv eksperimentalni preformans improvizirane glasbe, ki nastaja spontano v dialogu dveh glasbenikov.

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.