https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

GLOBALNO

Katera imena so bila v letu 2018 najpogostejša v Pomurju in v Sloveniji?

19.01.2019 ob 9:30  

Ob koncu leta smo preverili, katera moška in katera ženska imena so najpogostejša v Pomurju in katera v celotni Sloveniji. Ter za katera imena so se starši najpogosteje odločali v letu 2017.

Najpogostejša ženska imena

Najpogostejše žensko ime v Pomurju je Marija, ki bo na vrhu lestvice najpogostejših ženskih imen ostalo še kar nekaj časa. Število Marij se je od leta 2017 sicer zmanjšalo za 121 in sedaj šteje 4579 oseb. To pa je še vedno skoraj 3-krat več, kot drugo najpogostejše žensko ime Ana, ki ga ima 1540 žensk v Pomurju. Na tretjem mestu je ime Terezija (812 oseb), ki mu sledi ime Irena (803 osebe). Ostala pogosta imena pa so še Majda, Olga, Helena, Jožica, Simona ter Majda.

Imena Marija, Ana in Irena zasedajo 1., 2. in 4. mesto po pogostosti v celotni Sloveniji. Medtem ko se na ostalih mestih pojavljajo druga imena. Tretje najpogostejše žensko ime v Sloveniji je Maja, na 5. mestu je Mojca, sledijo pa še Mateja, Nina, Nataša, Andreja in Barbara.

Sprememb na lestvici najpogostejših ženskih imen v Sloveniji v letu 2018 v primerjavi z letom 2017 ni bilo. Tudi v Pomurju so najpogostejša imena ostala ista, čeprav se njihovo število iz leta v leto zmanjšuje. Je pa po pogostosti ime Olga (596) za las prehitelo ime Helena (594).

Najpogostejša moška imena

Največ moških v Pomurju sliši na ime Jožef. V začetku leta 2018 jih je tukaj živelo 2701, kar pa je bistveno manj od najpogostejšega ženskega imena Marija. Sledijo mu ime Franc, ki ga nosi 2245 oseb, ime Štefan, ki ga ima 1961 oseb in ime Janez, ki ga ima 1250 moških v Pomurju. Preko tisoč je v Pomurju tudi Antonov, sledijo pa še imena Milan, Ivan, Marjan, Andrej in Alojz.

Precej drugačen je razpored najpogostejših imen v Sloveniji, kjer je na prvem mestu ime Franc. Sledijo mu imena Janez na drugem, Ivan na tretjem in Anton na četrtem mestu. Na šestem mestu je Andrej, na sedmem pa, najpogostejše moško ime v Pomurju, Franc. Poleg teh se v Sloveniji najpogosteje pojavljajo tudi imena Marko, Jože, Luka in Peter.

Tudi sprememb na lestvici najpogostejših moških imen je od leta 2017 bolj malo. Med najpogostejšimi Pomurskimi moškimi imeni se je zmanjšala pogostost imen Andrej in Alojz, ki ju je prehitelo ime Marjan, najbrž zaradi manjšega števila umrlih s tem imenom, so pa ta imena približno enako pogosta. Na lestvici najpogostejših moških imen v Sloveniji pa je prišlo do spremembe le na devetem mestu, kjer je ime Luka nadomestilo lansko deveto najpogostejše ime Marjan.

Kakšna imena starši v Sloveniji najpogosteje dajejo svojim otrokom?

V letu 2017 so se med fantki najpogosteje pojavljala imena Luka, Jakob, Mark, Filip in Nik pri punčkah pa Zala, Eva, Ema, Lara in Sara. Podobno je bilo v letu 2016, ko so si po pogostosti sledili Luka, Filip, Jakob, Nik in Žan ter Zala, Eva, Ema, Mia in Lara.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      19.01.2019 ob 18:53 dejtece gost

      Nega toga, ka sta Jocu pa Mariča, čiglij sta pubegnula z Betlehema, jiva najdemu vsepovsidi, pa tak tüdi trbej.

      3 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      26.03.2023 ob 3:51 Ime gost

      "...Precej drugačen je razpored najpogostejših imen v Sloveniji, kjer je na prvem mestu ime Franc." "...Na šestem mestu je Andrej, na sedmem pa, najpogostejše moško ime v Pomurju, Franc." Kaj?

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.