https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

GLOBALNO

O vražah na novega leta dan

01.01.2020 ob 9:00  

Kaj naj ne bi jedli na silvestrovo? Vraževeri pravijo, da določena hrana na silvestrovo prinaša nesrečo. Na zadnji slavnostni pojedini v letu naj miza ne bi ponujala perutničke, piščanca, jastoga in jedi bele barve. In kako si razlagajo to vraževerje?


S perutničkami naj bi "odletela" sreča v letu

Hrana, ki je nekdaj plahutala s perutničkami, se ne sme znajti na novoletnem meniju piše portal odprtakuhinja.si. Zakaj ne? S perutničkami naj bi "odletela" sreča v letu, ki prihaja. Namesto perutnine nekateri veliko raje postrežejo svinjino, saj prašički z rilčki rijejo naprej. Gledanje "naprej" je zagotovo eden od pristopov, ki ga želimo ubrati tudi pri novoletnih zaobljubah.

Piščanca vraževeri ne priporočajo na silvestrski večerji in to pojasnjujejo z naslednjim stavkom. Kokoške imajo navado, da brskajo in kopljejo po tleh. To naj bi v novem letu pomenilo "kopanje po preteklosti", česar pa si pri novih začetkih nikakor ne želimo. Pogrevanje preteklosti naj bi v novem letu povzročila tudi silvestrska postrežba jastoga, ki se giblje in plava vzvratno. 

Spletna stran odprtakuhinja.si omenja tudi kitajsko tradicijo, ki belo barvo označuje za barvo smrti. Tako naj bi jajca, beli sir in smetana na silvestrski večerji povzročili nesrečo v prihajajočem novem letu. Spletna stran odprtakuhinja.si omenja tudi kitajsko tradicijo, ki belo barvo označuje za barvo smrti. Tako naj bi jajca, beli sir in smetana na silvestrski večerji povzročili nesrečo v prihajajočem novem letu. Obstaja pa tudi jedi, ki naj bi v novem letu prinesle veliko sreče. Na silvestrski večerji za vraževere torej ne smejo manjkati svinjina, jabolka, orehi, med, leča, sarma in okrogle sladice.

Portal govori.se poleg vraževerja omenja tudi slovensko tradicijo in različne reke, ki omenjajo navade na silvestrski dan ali silvestrsko pojedino. Ena od šeg omenja tudi darovanje vodi, ki se kaže v obliki okraševanja studencev in vodnjakov z bršljanom, orehi, jabolki, denarjem ali božičnikom. Posebna reka " Ako imaš na novo leto dolg, ne znebiš se ga vse leto" in "Kdor vstane zgodaj na novega leta dan, bo zgodaj vstajal vse leto. Kdor pa vstane pozno, bo vstajal pozno vse leto." se držijo mnogi. Sreča in blagostanje bosta po reku zagotovljena, če si bodo na novo leto, zgodaj zjutraj, vsi pri hiši umili zobe. Če v novem letu prva vstopi v hišo najprej ženska naj bi to prineslo nesrečo. Niko Kuret v knjigi Praznično leto Slovencev pa piše tudi o prehodu iz starega v novo leto. Avtor navaja "Če dobre volje in sit stopiš v novo leto, boš tak vse leto."

Na svetu torej obstajajo različne tradicije. Zaključili pa bi lahko, da svinjina na silvestrski mizi simbolizira napredek in obilje, prav tako med. Med jedi "sreče" uvrščajo tudi lečo, ki zaradi oblike spominja na zlatnike. Pri sarmi naj bi kuhani zeleni listi zelja spominjali na zložen denar. Tudi okrogle sladice naj bi simbolizirale srečo in bogastvo.

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      01.01.2020 ob 12:13 Ferci gost

      Prdneš lejko na nouvoga leta den ali rajši nej?

      4 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      01.01.2020 ob 17:08 hn gost

      kaj pa hamburgere od pajdoja lejko je ješ saj pa potem v novem letu boš hodo na infekcijo v rakičan od drislavosti saj tam uparabjajo drobtine v meso in še tam ni svinjine da rinila naprej

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      02.01.2020 ob 7:35 Lendavski nadvojvoda gost

      Če mačka imaš na novega leta dan ga boš pil celo leto.Če baba tvoja zatežena je že rano zjutraj na novega leta dan,boš si prav hitro omislil ljubico.Pazi ,bosta hudičevki že dve.

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      02.01.2020 ob 8:24 gost

      koga fukaš, sebe ?

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.