https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

POLITIKA

Novoletni poslanici Pahorja in Židana

31.12.2018 ob 11:30  

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor je v novoletni poslanici izrazil prepričanje, da je v nas kljub težavam še vedno toliko upanja in vere v boljšo prihodnost, da bo to premagalo malodušje in strah. Predsednik državnega zbora mag. Dejan Židan pa je v novoletni poslanici med drugim poudaril, da moramo skupaj prevzeti odgovornost za prihodnost.

Novoletno poslanico predsednika republike Boruta Pahorja objavljamo v celoti:

"Rad bi vam povedal nekaj lepega in spodbudnega. Spet hočemo, da nas prevzame tisti čudoviti občutek notranjega zadoščenja, da skupaj dosegamo nekaj tako dobrega, da bo ostalo kot dediščina in navdih tudi našim zanamcem.

Je sploh kateri občutek bolj plemenit od tega, da naredimo zase in za druge nekaj, kar nas dela še bolj človeške in še bolj dostojanstvene? V nas je kljub težavam še vedno toliko upanja in vere v boljšo prihodnost, da bo to premagalo malodušje in strah. To samo po sebi ne rešuje krize, toda brez tega poguma in kljubovalnosti se s problemi sploh ne moremo uspešno soočiti in jih rešiti. Ampak jih bomo rešili!

Naredimo vsaj vsake toliko nekaj, kar koristi in polepša dan tudi drugim. Ti drobni občutki zadoščenja, da premagujemo sebičnost in delamo za skupno, nas delajo srčne in celo srečne ljudi. V solidarnosti in pripadnosti se začne in konča zgodba o neki skupnosti – tudi naši, in v naši sposobnosti, da skupaj rešujemo velikanske probleme te krize. Zaupajmo vsak vase in eden v drugega, spoštujmo se, spodbujajmo se. Kriza je premagljiva, če okrepimo duh povezanosti in odgovornosti eden za drugega. Bodimo odločni a strpni. Uspeli bomo.

V novem letu želim vam in vsem, ki jih imate radi, vse dobro."

Poslanica predsednika državnega zbora mag. Dejana Židana:

"Verjamem, da se zavedamo, kako zelo velik vpliv ima EU na naše vsakdanje življenje ter kakšne koristi je prinesla naši državi, skupnosti in vam, drage državljanke in državljani. Vsi smo optimistični glede napredka in rasti, vendar se med nami še vedno krepi občutek nepravičnosti, neenakosti - med državami in znotraj regij, med ženskami in moškimi, med starimi in mladimi. Na porastu je populizem, ksenofobija in evroskepticizem, gibanja, ki nas razdvajajo. Evropska unija se je znašla na pomembni točki svojega obstoja in od prihodnjih evropskih volitev bo odvisno, v katero smer se bo razvijala v prihodnje," je pojasnil v poslanici.

Po njegovem mnenju si moramo upati pogledati naprej in ambiciozno zastaviti cilje za našo skupno prihodnost. "Ne smemo si privoščiti še ene izgubljene priložnosti za razvoj bolj solidarne, pravične in enakopravne Evrope, ki je blizu ljudem in ki deluje v njihovo največjo dobrobit," je izpostavil. Prepričan je, da imamo voljo in samozavest, da dogajanja v naši soseščini in svetu ne le spremljamo, ampak jih enakovredno sooblikujemo. "Imamo pogum spoprijeti se s pravo naravo problemov in jih ne le prelagati in s tem poglabljati," je poudaril Židan.

Želi si, da bi ob praznovanjih vedno, danes pa še posebej, gradili na skupnih spoznanjih, na dejanjih, ki nas združujejo in na odločitvah, ki so nas "pripeljale do današnjega dne in ki nas bodo usmerjale v dejanjih za skupno dobro".

Po njegovem mnenju bo za blaginjo vseh generacij ključna politika, ki bo sprejeta s konsenzom in na podlagi odgovornega sodelovanja ter solidarnosti med vsemi generacijami. Prav tako bo, kot je pojasnil, ključno zavedanje širše javnosti in vsakega posameznika o pomenu zavezanosti k skupnemu dobremu,
navaja STA.

"Naša pot je premišljena in pravilno zastavljena. Vredno je na njej vztrajati. Vsi naši upi pa so, še posebej danes, usmerjeni naprej, v prihodnost," je zapisal Židan in poslanico sklenil z besedami: "Srečno in vse dobro Slovenija!"

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      31.12.2018 ob 18:58 pes gost

      Poščijn se na oba dva

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.