https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Kaj jesti v zimskih mesecih?

09.01.2019 ob 10:30  

Tudi v zimskih mesecih imamo na voljo dovolj zdravih sezonskih živil, niso pa tako raznovrstna kot v poletnih mesecih. 

Zimska zelenjava (zelje, repa, rdeča pesa, pastinak, ohrovt, brokoli) in sadje (pomaranče, mandarine, kivi, grenivke, kaki) nas preskrbijo s potrebnimi vitamini C, vitamini A in vitamini E, ter z minerali kot so magnezij, železo, selen in cink. Največ vitaminov bomo pridobili, če bomo zauživali sadje z lupinami, kot sta jabolka in hruška, kajti največ vitaminov se skriva prav v lupini. Z uživanjem pomaranč, grenivk, mandarin in kivija dobimo veliko količino C vitamina. Ne smemo pa pozabiti na česen, ki je naravni antibiotik. Učinkovit je proti virusom, različnim bakterijam in glivičnim okužbam. 

V zimskih dneh naj jedilnike torej popestrijo brokoli, korenček, rdeče in belo zelje, brstični ohrovt, rdeča pesa, cvetača, česen, čebula in temna solata. Zimska zelenjava je polna vitaminov in mineralov, ki dvigujejo odpornost imunskega sistema in prepričujejo okužbe, še posebej v tem času, ko je veliko prehladov in gripe. Energijo v teh dneh pa pridobimo tudi z uživanjem zdravega mesa in rib, ter z uživanjem krompirja, stročnic, polnozrnatih žitaric in z pitjem toplih napitkov. 

Pijte čaje

V teh mrzlih zimskih dneh je priporočljivo in zdravo, predvsem pitje čajev. Ameriški slamnik, janež, šipek in kopriva vsebujejo veliko sestavin, ki pomagajo pri prehladih. V tem času je dober za pitje tudi metin čaj in zeleni čaj, ki vsebuje veliko antioksidantov in poživi enako kot kava. 

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      10.01.2019 ob 19:29 zdrava hrana gost

      ka trbej jesti? počrvino,prekajane dumače kulbase,graj na zelji,pajani kruj z zabilon pa česjekon gor,tikvino olje z lukon pa kcoj malo prekajanij riber,ali čebrovine,krvavice,pasulj...sataraš pa seskup poplaviti z štanperlinon dumače slivove žganijce pa kakšin fajn špriceron...

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.