https://www.minicom.si/pages/topics/minicom-d.o.o.-objavlja-prosto-delovno-mesto-serviserjake-racunalniske-opreme.php
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GOSPODARSTVO

Spletne banke uporablja več kot 900.000 Slovencev

30.01.2019 ob 6:00  

Spletno bančništvo uporabniku omogoča hitrejše in cenejše poslovanje s svojo banko, zato postaja vse bolj priljubljeno. Med letoma 2004 in 2007 se je število uporabnikov podvojilo, do leta 2015 pa povečalo še za enkrat. V zadnjih letih je rast počasnejša, spletne banke pa imajo več kot 900.000 uporabnikov.


Po podatkih Banke Slovenije je v Sloveniji konec lanskega septembra spletno banko uporabljalo 914.048 fizičnih oseb, kar je 5,1 odstotka več kot konec leta 2017 in še enkrat več kot pred 10 leti.

Število plačil, opravljenih prek spletnih bank, se že nekaj časa giblje okoli 26 milijonov na četrtletje, vsako leto torej uporabniki opravijo nekaj več kot 100 milijonov plačil v Slovenijo in še dodatne tri milijone v tujino. Kot so zapisali na 24ur.com, je leta 2017 je skupna vrednost plačil prek spletnih bank dosegla 240 milijonov evrov.

Danes elektronsko bančništvo tako za fizične kot pravne osebe ponujajo praktično vse banke v Sloveniji. Kot prva je spletno banko za fizične osebe ponudila SKB, ki je leta 1997 odprla SKB net. Največja slovenska banka NLB pa je svojo spletno banko za fizične osebe NLB Klik odprla leta 1999.

Pravi razmah elektronskega bančništva se je zgodil po letu 2002, ko je bil dokončan prenos transakcijskih računov podjetij z Agencije za plačilni promet na poslovne banke in se je večina podjetij odločila za elektronsko poslovanje. Sicer pa elektronsko bančništvo sega še v dobo pred splošno razširjenostjo interneta, začelo se je kot telefonsko preverjanje stanja ter naročanje čekovnih blanketov in podobno, nato pa se je nabor storitev postopoma širil.

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.