https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

GLOBALNO

Še niste oddali napovedi za odmero davkov?

07.01.2019 ob 13:00  

Začenja se sezona oddajanja napovedi za odmero davkov. Napovedi že več let za odmero dohodnine ni potrebno vlagati. Zavezanci pa morajo v naslednjih tednih prijaviti prihodke od najemnin ter lani prejete obresti in ustvarjene kapitalske dobičke. 

Do 28. februarja 2019, morajo zavezanci na pristojni davčni urad oddati napoved za odmero akontacije dohodnine od dohodka iz oddajanja premoženja v najem. Oddati ga morajo zavezanci, ki so v letu 2018 fizičnim osebam oddali v najem premično ali nepremično premoženje. Davek od najemnine je od leta 2013 dokončen davek, davčna stopnja pa znaša 25 odstotkov od davčne osnove. Izračuna se v višini prejete najemnine, zmanjšane za od 10 do 40 odstotkov normiranih stroškov ali za dejanske stroške vzdrževanja premoženja, če jih je poravnal najemodajalec sam. 

Rezidenti Slovenije morajo napovedati vse dohodke iz oddajanja premoženja v najem v Sloveniji in zunaj Slovenije, nerezidenti Slovenije pa morajo napovedati le dohodke iz oddajanja premoženja v najem v Sloveniji. Letos pa napovedi niso dolžni vložiti zavezanci, ki so dosegli dohodek in oddajanja v najem skupnih prostorov v večstanovanjskih stavbah preko upravnikov. Akontacijo dohodnine je moral za prejemnika dohodka izračunati, odtegniti in plačati upravnik večstanovanjske stavbe. 

˝Zavezanci za plačilo davka od kapitalskih dobičkov so tako prebivalci Slovenije kot tudi tujci, če so dobiček iz kapitala dosegli na ozemlju naše države. Napoved je treba oddati ne glede na to, ali je posameznik delnice odsvojil z dobičkom ali z izgubo. Napoved za odmero dohodnine od obresti pa morajo vložiti zavezanci, katerih skupni znesek obresti na denarne depozite pri bankah in hranilnicah v Sloveniji in EU je lani presegel znesek 1000 evrov. Tokrat so zavezanci le prebivalci Slovenije, ne pa tudi tujci,˝ so zapisali na STA.

Do 28. februarja 2019, morajo vložiti napoved za odmero kapitalskih dobiškov, tudi tisti zavezanci, ki so lani prodali vrednostne papirje in investicijske kupone. 28. februarja 2019, se izteče tudi rok za vložitev napovedi za odmero dohodnine od obresti ter izvedenih finančnih instrumentov. Do 5. februarja 2019, morajo ustrezno vlogo posredovati Fursu, zavezanci za dohodnino, ki lani med letom niso uveljavljali posebne olajšave za vzdrževane družinske člane oziroma so jo uveljavljali, in želijo spremeniti podatke.

˝Davčne olajšave za otroke so v Sloveniji urejene tako, da znižujejo davčno osnovo ter posledično znesek davka, ki ga je treba plačati. Urejene so progresivno, tako da je olajšava za vsakega naslednjega otroka večja kot za predhodnega. Pri optimiziranju davčne obveznosti z vidika uveljavljanja te olajšave si lahko zavezanci pomagajo s programom za testni izračun dohodnine, ki je objavljen na portalu eDavki. Vsi obrazci so dostopni na vseh finančnih uradih in izpostavah, zavezanci pa jih lahko natisnejo tudi s spletne strani Fursa. Podpisane vloge morajo oddati po pošti ali osebno na pristojni finančni urad oziroma izpostavo, lahko pa jih oddajo tudi prek Fursovega sistema eDavki,˝ so zapisali na spletni strani STA.

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.