https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

POLITIKA

Župani pomurskih občin pregledali preteklo delo in spregovorili o nadaljnih načrtih

08.01.2019 ob 7:00  

Na Razkrižju so se župani pomurskega regijskega svet srečali na konstitutivni seji, kjer so med drugim pregledali delo Združenja občin Slovenije v preteklem mandatnem obdobju in oblikovali smernice dela združenja v prihodnje ter pozvali Vladi RS k tvornem sodelovanju.


Člani pomurskega regijskega sveta so imenovali tudi dva predstavnika v Predsedstvo ZOS. Župan Občine Razkrižje Stanko Ivanušič je člane regijskega sveta pozdravil in jim čestital ob izvolitvi. Predstavil jim je tudi razvoj občine v preteklem mandatnem obdobju in kakšne posledice je pustila odločitev Arbitražnega sodišča. Združenje občin Slovenije podpira čimprejšnjo realizacijo zavez države na področju arbitražne razsodbe, predvsem uresničitev zaveze, ki se tiče ureditve obmejne cestne infrastrukture.

Generalna sekretarka Združenja občin Slovenije je predstavila delo Združenja občin Slovenije v preteklem mandatnem obdobju in izpostavila pomen združenja kot aktivnega predstavnika občin napram države. Kako aktivno je združenje pri zagovarjanju interesov občin, je zelo dobro vidno pri vsakoletnih pogajanjih z Vlado RS o višini povprečnine. ZOS se vedno zavzema za ohranitev investicijskih sredstev, do katerih so občine upravičene. Predstavila je tudi vizijo dela združenja v prihodnje, predvsem zastopanje interesov srednjih in manjših občin.

V razpravi so se člani regijskega sveta zavzeli za konstruktivno sodelovanje z Vlado RS, predvsem v smislu izvedbe zavez iz dogovora o višini povprečnine iz leta 2019. Prav tako so pozvali Vlado RS in druge pristojne službe k racionalnemu sprejemanju zakonodaje, ki vpliva na delo občin oziroma, da naložene naloge finančno ovrednoti in jih vključi v izračune za višino povprečnine za prihodnja leta. Člani pomurskega regijskega sveta so se zavzeli tudi za aktivno decentralizacijo države, ki bo pripomogla k skladnejšemu razvoju Slovenije in za aktivno vlogo združenja pri ustanavljanju pokrajin, saj Slovenija brez njih izgublja pomemben razvojni inštrument.

Spregovorili so tudi o že sprejeti Strategiji razvoja lokalne samouprave in pozvali vlado, da jo vrne v obravnavo občinam in njihovim združenjem, po uskladitvi pa jo obravnava in sprejme Državni zbor RS. Zavzeli so se za spremembo določil Zakona o financiranju občin, ki dopuščajo vladi, da sprejme višino povprečnine brez dogovora z občinami. Spremembe naj gredo tudi v smeri priporočil Sveta Evrope.

Odkar funkcija župana in poslanca nista združljivi, so videti posledice tudi pri pripravi različnih razpisov in projektov, zato se Združenje občin Slovenije zavzema za spremembo zakonodaje, ki ureja nezdružljivost županske funkcije s poslansko in funkcijami v nadzornih svetih javnih zavodov, podjetij, agencij ter skladov. Združenje občin Slovenije tudi predlaga, da se z zakonom vključi vse predstavnike lokalnih skupnosti v vse delovne in pogajalske skupine, ki se pogajajo znotraj organov EU-ja o finančni perspektivi.


Foto: TIC Razkrižje/Občina Razkrižje

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      08.01.2019 ob 7:34 Razkrižanec gost

      Ivanušič še ni pogruntal, da ga zaradi bolestne narcisoidnosti in nastopaštva nihče od resnih županov več ne upošteva. Maloštevilni prisotni, pa ga bodo še prehitro pogruntali.

      16 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        08.01.2019 ob 14:18 gost

        Razkrižanec - raje preberi o čem je bilo govora. Sem pa prepričana, da so se seje udeležili župani, ki jim je kaj mar za razvoj občine. Pomurci bi morali "stopiti skupaj" le tako bodo lahko kaj dosegli pri razvoju regije.

        1 9 Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        08.01.2019 ob 16:21 Razkrižanec gost

        Dobro sem prebral kaj piše. Pravim samo to, da je ostalim županom Ivanušiča in njegovega nastopaštva dovolj. Verjetno pa tudi nekaj dajo na svoje dostojanstvo. V družbi obsojenega kriminalca res ni prijetno sedeti. Kar pa Ivanušiču ni problem, samo da bo na nekaj fotografijah. Vse čestitke županjam in županom, ki se te sramote niso udeležili!

        10 1 Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      08.01.2019 ob 8:36 pomurec gost

      Kje pa so župani večjih občin Ljutomer,Gornja Radgona,Murska Sobota, ali so že tako vsamovšečni, da jim ni potrebno več se usklajevat z ostalimi pomurskimi župani.

      12 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      08.01.2019 ob 9:43 007 gost

      Župani bi bilij tüdi poslanci? 1. Ali majo zadosti časa (brez dela v svoji občini), pa bi meli še eno funkcijo več...? 2. Ali pa jin je nej zadosta županska plača pa bi radi še eno plačo? ...prosim če naslednjič, ne kandidirate za župana in ste samo poslanci ali pa obratno! Pustite še drugim kaj...ne rabite vsepovsod biti...

      6 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        08.01.2019 ob 11:26 resnica gost

        Nekateri so podzupani velikih obcin in se direktorji javnih ustanov. Kako je lahko clovek istocasno ne dveh razlicnih mestih? Po zakonih fizike ne more biti, po politicnih zakonih je to mogoce.

        9 0 Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      08.01.2019 ob 14:52 ofenziva gost

      tak so kak na zasedanji AVNO-ja :D sami izbranci ljudstva :D ,kak ikebana,šopek ppomurja :D ..razkriški je pa kak,hehe moren se smijati :D zgledne kak ovi šlagar pevači z dajčlenda tan 70..80 lejta prejšnoga stoletja,bundesliga frizura :D pa ti šlager nasmešek :D

      11 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      08.01.2019 ob 20:58 Prlek gost

      Lotmerska venda resuje svojo rit z nesreco ns Jursovki ki je pokazala pravi obraz in resnica kaplja na dan...pa nima casa.

      3 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      09.01.2019 ob 1:29 . gost

      Pofarbani je nekoč kandidiral za poslanca. Pa ga kaj več, kot nekaj ritolizcev iz Razkrižja ni volilo. Lahko je zakon tak ali drugačen. Noben iz te druščine nikoli ne bi bil izvoljen za poslanca. Je pa čisto pravilno, da župan ne more biti poslanec. Pa kaj bi še radi. Deset funkcij naenkrat. Potem ga nikjer ni in vleče nekaj dobrih plač. Malo morgen. Dober pokazatelj je tudi, da je zbral sedem nepomembnih županov na sestanku. Saj iz večjih občin res ne vem zakaj bi kateri trošil čas, da bi šel na neko Razkrižje in poslušal nebuloze večnega župana.

      7 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.