https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

GLOBALNO

Lani prvič manj kot 100, letos pa že 6 mrtvih v prometnih nesrečah

14.01.2019 ob 9:01  

Slovenija je med tistimi državami Evropske unije, kjer se stanje prometne varnosti v zadnjih letih najbolj izboljšuje. Lani je na slovenskih cestah prvič umrlo manj kot 100 ljudi, letošnje se je začelo slabo.


V prometnih nesrečah na slovenskih cestah je lani življenje izgubilo 92 ljudi, še leto pred tem je bilo umrlih 104. Zmanjšalo se je tudi število težko poškodovanih, ki jih je bilo manj kot 800.

Primerjalni podatki iz prejšnjih let nam povedo, da je leta 1990 na slovenskih cestah umrlo več kot 500 ljudi, prav tako leta 1994, nato se je število smrti postopoma zmanjševalo in leta 2001 prvič padlo pod 300. Leta 2009, po dograditvi avtocestnega križa in uvedbi vinjet je bilo prvič manj kot 200 smrtnih žrtev, lani pa prvič manj kot sto.

Ministrica za infrastrukturo Alenka Bratušek pa opozarja, da kljub pozitivnim trendom s temi številkami ne smemo in ne moremo biti zadovoljni, saj lahko za prometno varnost naredimo več, tako država kot tudi posamezniki.

Letos že šest smrtnih žrtev

Kljub postopnemu zmanjševanju smrtnih žrtev iz leta v leto pa se je leto 2019 slabo začelo. V osmih dneh je življenje v prometnih nesrečah izgubilo že šest oseb. Za primerjavo, v lanskem letu sta v celem januarju življenje na cesti izgubili le dve osebi.

Ob vseh teh podatkih pa ne pozabimo, da so te številke ljudje in konkretne življenjske usode, ki jih lahko prometne nesreče tragično spremenijo. Vsako življenje šteje in za vsako smrtno žrtvijo in hudimi poškodbami stojijo svojci in prijatelji, ki jih taka nesreča tragično zaznamuje.

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.