https://www.minicom.si/pages/topics/minicom-d.o.o.-objavlja-prosto-delovno-mesto-serviserjake-racunalniske-opreme.php
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Ali veste, kateri mednarodni dan je danes?

10.01.2019 ob 15:30  

Danes, 10. januarja, je mednarodni dan sobnih rastlin in mednarodni dan zmanjševanja stroškov energije.


Mednarodni dan sobnih rastlin

Večina od nas božične okraske in dekoracijo pospravi nekje do sredine januarja, s tem pa tudi božično drevo. In če je bilo le-to naravno, iz stanovanja odstranimo dodaten vir kisika. Vsekakor pa lahko naše stanovanje celo leto krasijo sobne rastline, ki v dom prinašajo živahnost in svežino. Mednarodni dan sobnih rastlin je namenjen ozaveščanju številnih prednosti, ki jih te rastline prinašajo v naša stanovanja, večina od njih pa je tudi enostavna za vzdrževanje. Sobne rastline pretvarjajo ogljikov dioksid v kisik, kar izboljšuje kakovost zraka, prav tako pa sproščajo v zrak vlago in, ker so enostavne za nego, tudi ne prinašajo veliko stroškov.

Če pa že imate sobne rastline in ste se jih morda naveličali pa jih poskusite premakniti na drugo mesto v stanovanju ali morda zamenjati okrasni lonček, ki bo vnesel novo svežino. Lahko se okrasitve lončka lotite tudi sami in ga prebarvate ali dodate kakšno posebnost. Če imate otroke pa to zagotovo ne bo težava, saj bo otroška domišljija ustvarila najlepše vzorce.
Mednarodni dan zmanjševanja stroškov energije

Danes je tudi mednarodni dan zmanjševanja stroškov energije. Čeprav mogoče velikokrat spregledana tema, pa je vendarle pomembna, saj je pomembna za naše okolje in nenazadnje tudi za našo denarnico in, če pravilno lotimo uporabe energije lahko ob tem veliko prihranimo.

Kaj lahko naredimo za zmanjšanje stroškov?

Uporabljajte programski termostat, saj je največ izgubljene energije, ravno, ko je ne uporabljamo. To je na primer, ko ogrevamo stanovanje ali imamo prižgano klimatsko napravo pa nas ni doma. Prav tako pa so naj temperature na teh napravah zmerne in ne pretiravajmo z ogrevanjem ali hlajenjem, saj ima to posledice ne le v denarnici, temveč tudi na našem zdravju.

Preverite ali so vaše naprave energetsko učinkovite. Mnogi starejši modeli hladilnikov, zamrzovalnikov, pomivalnih strojev, pralnih in sušilnih strojev je energetsko neučinkovitih Čeprav so energetsko varčne naprave malce dražje, se vam to lahko povrne s prihrankom energije in manjšim računom za elektriko.

Poraba vode pa ne povečuje le računa za vodo, temveč tudi račun za energijo, saj se ta porablja za črpanje vode v naš dom in seveda tudi za ogrevanje vode, ki pa je glavni vir porabe energije. Oba pa lahko zmanjšamo tako, da vodo uporabljamo preudarno: zapremo pipo, ko si umivamo zobe in pazimo, da voda ne teče v prazno med prho ali ob drugi uporabi, lahko pa namestimo tudi t.i. "varčne pipe in prhe".
Ker imamo sam en planet je odgovornost vsakega od nas, da prispeva svoj delež k izboljšanju tega in čeprav vsi prispevamo malo, lahko skupaj naredimo veliko.

 

 

 

 

 

 

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.