https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

KULTURA

Katere kulturne prireditve so v Sloveniji najbolj obiskane?

11.01.2019 ob 15:15  

Kulturni domovi, gledališča, glasbene ustanove in druge podobne ustanove so v letu 2017 pripravile 22.025 prireditev, kar pomeni povprečno 60 kulturnih prireditev vsak dan. Skupno pa se jih je udeležilo več kot 4,3 milijona obiskovalcev.


Več kot polovica teh prireditev, natančneje 51,2 odstotka, je bilo plod lastne produkcije in koprodukcije, preostalih 48,8 odstotkov pa so bile gostujoče prireditve.

Večina prireditev, 77,2 odstotka, je bila izvedenih v kulturnih domovih, v gledališčih in obeh operah pa je bilo 21,6 odstotka vseh prireditev.

Najštevilnejše prireditve v kulturnih ustanovah so bile gledališke predstave (tj. uprizoritve dramskih in drugih gledaliških del, lutkovne predstave in predstave eksperimentalnega gledališča), ki jih je bilo približno tretjina. Sledile so filmske in video-reprodukcije ter prireditve, povezane z glasbo.

Muzeji, ustanove z muzejskimi zbirkami in galerije so v 2017 pripravili 1.486 razstav, od tega 284 stalnih in 1.201 občasno. Razstave pa si je ogledalo malo manj kot 3,2 milijona obiskovalcev, od tega 27 odstotkov tujih obiskovalcev.

Nekatere kulturne ustanove z odrsko dejavnostjo so obiskovalcem ponudile tudi brezplačne prireditve. Takih prireditev je bilo v letu 2017 4.837 ali 22 odstotkov od vseh. Z vstopnino za preostale prireditve so te kulturne ustanove iztržile približno 12 milijonov evrov, vstopnica za posamezno prireditev pa je stala povprečno 8,50 evra.

Vir: SURS

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.