https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Ali opravljate delo, ki vas veseli?

18.02.2019 ob 6:00  

Čeprav statistični podatki Zavoda za zaposlovanje in SURS-a kažejo boljše rezultate, če primerjamo lansko leto z letom 2017, se je stopnja brezposelnosti spet povečala ob koncu leta.

Med tistimi, ki so zaposleni, pa moramo podrobneje pogledati, za kakšno zaposlitev pravzaprav sploh gre. Ali zaposlitev posamezniku sploh omogoča finančno varnost, ali gre za začasno zaposlitev, ali opravlja delo za minimalno plačo ali še manj in nenazadnje, ali opravlja delo, ki ga veseli in ga opravlja z veseljem, in ali gre za delo, ki je primerno njegovi stopnji izobrazbe.

Veliko se govori in piše o selitvi mladih izobražencev v tujino, kjer opravljajo delo, za katero so izobraženi in za precej višjo plačo kot v Sloveniji. V Sloveniji se srečujemo s težavo, ko mladi, izobraženi z diplomo, magisterijem in morda celo z doktoratom, opravljajo dela, za katera se niso izobraževali, saj na svojem področju ne dobijo zaposlitve, pa vendar zaradi finančne položaja poprimejo tudi za kakšno drugo delo. Lahko pa gre tudi za obratno situacijo, ko nekdo, ki je izučen za določen poklic, opravlja drugačno delo, ker ga tisto za kar se je izšolal ne veseli in ne želi opravljati.

Če se spomnimo mladih let, ko smo se odločali za poklic in imeli načrte za prihodnost glede svoje sanjske službe, bi lahko rekli, da jih je veliko odneslo v popolnoma druge vode, kot smo to pričakovali. Danes se odločamo za zaposlitev morda bolj na podlagi višine plače, ali gre za stalno zaposlitev, kakšni so pogoji dela, kot pa na to, da nas neko delo veseli in izpopolnjuje.

Kaj pa je vam pomembnejše?

Bi se bili pripravljeni odpovedati službi z dobro plačo za delo, ki vas resnično veseli in ga radi opravljate, a za manjšo plačo? Menjava službe bo povzročala manj težav ljudem, ki so optimistični, samozavestnejši in tudi mlajši. K zamenjavi poklica ali službe pa vas lahko spodbudijo tudi monotonija, pomanjkanje samostojnosti, premalo izzivov, strokovno stagniranje, nezadovoljstvo z delom ali občutek, da delo nima pravega smisla.

Navodil, kako in kdaj zamenjati poklic ni. Vse je odvisno od potreb in želja posameznika, vendar je znano dejstvo, da so ljudje, ki počnejo tisto, kar imajo radi bolj zadovoljni, bolj srečni in tudi bolj uspešni. Brez poguma in prilagodljivosti pri zamenjavi poklica ali službe ne gre. Ljudje, ki imajo željo po nadgrajevanju znanja, vztrajnost in so odprti za spremembe, bodo prej pripravljeni zamenjati poklic kot tisti, ki tega nimajo. O svojih dosežkih in delu razmišljamo največ med 30. in 45. letom, saj so za človeka to najbolj produktivna leta.

Vendar pa se z zamenjavo poklica ali službe ne smemo prenagliti, saj morda gre le za začasno nezadovoljstvo na trenutnem delovnem mestu, vendar pa, če ugotovimo, da nas poklic, ki ga opravljamo, ne osrečuje in se v njem ne vidimo čez 10 ali 20 let je čas, da začnemo razmišljati o spremembah. Ko sprejmemo odločitev o tem, da bomo zamenjali delovno okolje ali poklic, pa moramo ostati samozavestni, zagnani in vztrajni.

Kakšno delo pa vi opravljate?

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      18.02.2019 ob 10:09 Hec gost

      Ne

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      18.02.2019 ob 10:29 DF gost

      Jas sam radio u njemačkoj duga leta, tam je življenje res dobro. In dobil sem 5000euri plače plus dodatki, zdaj pa imava s ženo 3000euri penzije in dosti nepremičnin in ogromno luksozno vikendicu na goričkem

      3 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        18.02.2019 ob 11:53 gost

        Želim vam še dosti let uživanja. Lepo, da je nekdo zadovoljen. Lepo se z ženo imejta, saj sta si zaslužila. Jaz še delam pri nas, zaslužim manj, ampak sem tudi zadovoljna in srečna.

        5 0 Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      18.02.2019 ob 12:09 Strijc Džouže gost

      Ti pa 3 k penzije haha, zdaj so ti dvignili z 1300 na 3000?? Super za tebe. No tvoja utica pasja ne more biti vikendica....

      1 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.