https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

GLOBALNO

Okužbe dihal so lahko nevarne za dojenčka

19.02.2019 ob 10:05  

Sezona gripe in prehladov je v polnem razmahu, bolnišnice in druge zdravstvene ustanove pa že dlje časa omejujejo obiske. Več možnosti, da zbolijo imajo kronični bolniki, starejši in tudi dojenčki, zato je potrebno njihovo zdravje še posebej varovati.


Okužbe dihal najpogosteje povzročajo različni virusi, pri dojenčkih predvsem respiratorni sincicijski virus, potek bolezni pa se lahko zaplete tudi z bakterijsko okužbo. Okužbe dihal so pri dojenčkih zelo pogoste, predvsem od jeseni do pomladi. Prenašajo se s telesnim stikom, kašljanjem, kihanjem, govorjenjem ali preko površin.

Še posebej ogroženi so nedonošenčki, otroci s kronično pljučno boleznijo in otroci s hujšo prirojeno srčno napako.

Znaki okužbe dihal

Pri večini dojenčkov se pojavita povišana telesna temperatura in izcedek iz nosu. Težji potek bolezni, ki lahko celo ogrozi življenje, pa se kaže kot vztrajanje vročine in kašlja, težko in hitro dihanje, piskanje pri dihanju, pomodrelost in daljši premori med dihanjem. V takem primeru je potrebno z dojenčkom nemudoma obiskati zdravnika!

Pomembna je preventiva

Da do bolezni sploh ne bi prišlo Nacionalni inštitut za javno zdravje podaja nekaj napotkov, kako poskrbimo, da bo dojenček ostal zdrav. Preden se dotikamo dojenčka, si umijemo roke in z dojenčkom nimamo telesnih stikov, če smo prehlajeni. Prav tako se izogibamo mest, kjer je veliko ljudi (nakupovalna središča, družinska praznovanja) in poskrbimo, da v bližini dojenčka niso ljudje z okužbami dihal.

Prav tako je pomembno, da je dojenček redno cepljen po priporočilih pediatra, priporočljivo pa je tudi da sorojenci dojenčka ne obiskujejo vrtca do prvega meseca otrokove starosti. Priporočljivo je, da se tudi odrasli družinski člani cepijo proti gripi, poskrbijo, da dojenček ni izpostavljen cigaretnemu dimu in, če je le možno dojenčka dojimo.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      19.02.2019 ob 10:31 Grinch gost

      Jooj cepljenje proti prehladi. Naj se cepijo proti norosti.

      3 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.