https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

POLITIKA

Na seji v Črenšovcih se je zapletlo že pri dnevnem redu

Črenšovci, 21.01.2019 ob 6:00  

V sredo, 16. januarja 2019, je v sejni sobi Občine Črenšovci potekala 2. redna seja občinskega sveta, kjer sta bili glavni temi imenovanje članov odborov in komisij ter obravnava paketa petih predlogov svetniške skupine NSi.


Medtem, ko je prva redna seja Občinskega sveta Občine Črenšovci, ki je potekala 13. decembra 2018, minila povsem gladko, saj je šlo tako rekoč le za formalnosti, se je na 2. redni seji zapletlo že takoj na začetku ob sprejemu dnevnega reda. S strani novoizvoljene županje Vere Markoja predlagan dnevni red je namreč prejel le 5 glasov od prisotnih 14 svetnikov (skupno občinski svet v Črenšovcih sicer šteje 15 svetnikov). Večina svetnikov je namreč potrdila predlog svetnika Nove Slovenije Mihe Horvata o dopolnitvi dnevnega reda z dodatno točko, v okviru katere so svetniki obravnavali paket 5 predlogov NSi, saj po njihovem mnenju predlagan dnevni red ni bil v skladu s 25. členom poslovnika. Hkrati pa je po mnenju večine ključno, da se svetniki izrečejo o podpori tem predlogom že pred obravnavo občinskega proračuna za leto 2019.

Večina svetnikov: "Prvotni predlog glede sestave odborov ni pošten"

Največ časa so svetnice in svetniki posvetili imenovanju članov odborov, komisij in vaških odborov. Komisija za mandatna vprašanja, volitve in imenovanja je na osnovi prejetih predlogov pripravila predlog o sestavi delovnih teles občinskega sveta. Po mnenju večine svetnikov ta predlog ni bil korekten, saj ni upošteval pravične razporeditve števila predstavnikov glede na obe volilni enoti, niti volilnega rezultata, saj ni bila upoštevana volja volivcev na zadnjih lokalnih volitvah. Zato je skupina svetnic in svetnikov pripravila nov predlog, ki odpravlja vse anomalije. Hkrati so predlagatelji poudarili, da nimajo nič proti prav nobenemu posamezniku, ki je bil predlagan v kateri odbor, ampak želijo le pošteno sestavljene odbore. Vsi novi predlogi so bili sprejeti, večino teh novih predlogov pa je potrdilo kar 11 svetnic in svetnikov od prisotnih 14.

*Fotografija je simbolična

Lista Glas ljudstva bi "sama sebi" predlagala nadzor

Naslednjič se je nekoliko zataknilo pri imenovanju članov nadzornega odbora Občine Črenšovci, kjer je svetnik Dušan Utroša v imenu lista Glas ljudstva želel doseči spremembo predlagane sestave nadzornega odbora. A vsem svetnicam in svetnikom razen trem se je zdelo nedopustno in politično nehigienično, da bi lista Glas ljudstva tako rekoč sama sebi predlagala nadzor, saj je na njihovi listi kandidirala tudi izvoljena županja Vera Markoja. Zato je z 11 glasovi od 14 bil potrjen predlog Komisije za mandatna vprašanja, volitve in imenovanja. Nadzorni odbor Občini Črenšovci bodo tako odslej sestavljali Rozina Pučko (na predlog NSi), Anita Gjerek (na predlog Neodvisne liste) in Anton Horvat (na predlog SLS).

Obeta se sprejetje predlogov NSi namenjenih predvsem mladim

Na osnovi dopolnjenega dnevnega reda so svetnice in svetniki obravnavali tudi paket petih predlogov svetniške skupine NSi: subvencioniranje komunalnega prispevka v višini 50 % za reševanje prvega stanovanjskega vprašanja, subvencioniranje komunalnega prispevka podjetjem, subvencioniranje obrestne mere kredita za reševanje prvega stanovanjskega vprašanja, uvedba enkratne denarne pomoči v višini 2.500 EUR v primeru rušenja propadajoče stavbe in gradnje nove stanovanjske hiše, prav tako pa tudi zvišanje stimulacij za študentke in študente. Vsi sodelujoči v razpravi so izrazili naklonjenost vsem predlogom Nove Slovenije, stališče pa je povzel svetnik Damijan Hozjan (Neodvisna lista), ki je dejal, da se mu predlogi zdijo dobri, ampak je potrebno doreči še podrobnosti o njihovi konkretni izvedbi, hkrati pa verjame, da predloge podpirajo vsi svetniki, ker v nasprotnem primeru se sprašuje kaj v občinskem svetu počnejo tisti, ki tega ne bi podprli. Svetniki so ob zaključku razprave soglasno sprejeli sklep, da so predlogi primerni za nadaljnjo obravnavo in se bo o njih dokončno odločilo v fazi obravnave proračuna. Prav tako pa je županja napovedala, da bo predlog občinskega proračuna za leto 2019 te predloge NSi že upošteval.

Foto: google

Nadomestni svetnik in prodaja dveh kobil

Črenšovski svetniki so na 2. redni seji med drugim potrdili tudi mandat nadomestnemu članu Občinskega sveta Občine Črenšovci. Kot svetnica je namreč bila izvoljena Vera Markoja, ki pa je bila izvoljena tudi kot županja. Zato je Vero Markoja zaradi nezdružljivosti funkcij zdaj v občinskem svetu zamenjal Boris Kreslin iz Gornje Bistrice. Prav tako so svetniki potrdili zagotovitev proračunskih sredstev občine za nadaljevanje podporne zaposlitve invalidne osebe za polovični delovni čas na Osnovni šoli Franceta Prešerna Črenšovci. Sprejet pa je bil tudi sklep o odprodaji dveh kobil, ki sta bili nabavljeni v okviru projekta ROMA CARAVAN v romskem naselju Kamenci. Ob zaključku je županja odgovorila še na nekatera aktualna vprašanja glede vodovoda, čistilnih naprav in razpisa WiFi4EU, na katerega se je Občina Črenšovci na predlog NSi prijavila že v prejšnjem mandatu in bila uspešna, s tem pa pridobila 15.000 EUR nepovratnih sredstev za vzpostavitev brezžičnih omrežij.


    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      21.01.2019 ob 8:56 pomurc gost

      Očitno bodo tudi tu občino vodili svetniki v večini in ne županja (podobno kot v Ljutomeru). Vendar tu vsaj svetniki pri sestavi odborov upoštevajo voljo ljudstva, ki je bila izražena na volitvah, v Ljutomeru pa so svetniki povsem povozili voljo ljudstva.

      49 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        21.01.2019 ob 22:05 palica ima dva konca gost

        Kaj pomurc, kakšna volja ljudstva. Tak si kak vsi desnaki, ki so ob sestavljanju vlade tulili o volji ljudstva in o tem, kdo je dobil volitve. Kaj je za tebe povoženje volje ljudstva, če pač srčnki z Olgico ne pridejo v KVIM? Ne serji ga!!!! V prejšnem mandatu je tudi volja ljudstva bila taka, da je bilo dobra polovica glasov na strani političnih strank. In te politične stranke je Olgica s svojimi srčniki mirno ignorirala. Dve izdajalki od desnakov je še pridobila na svojo stran čeprav so ljudje na volitvah odločili drugače. Še v odborih ni bilo opozicije. Mogoče kje za vzorec. Nadzorni odbor je bil njen, da je sama sebe nadzirala. V trentku je razbila vse svete zavodov in v nje so šli samo njeni ljudje, ki so potem delali čistke, ZD, ŠIM, LTO, ...Ker jih ni v KVIM je sedaj problem kaj ? Saj bodo nekaj mest dobili v odborih. Še kaj ???

        2 5 Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      21.01.2019 ob 10:30 Jajo gost

      Občino bodo vodili svetniki v večini, samo ne županjin Glas ljudstva v manjšini.To smo tudi pričakovali. Zagrizla je v kislo jabolko, zatikalo se bo do konca mandata ne samo na drugi seji.

      60 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        21.01.2019 ob 17:18 Janja gost

        "Zagrizla je v kislo jabolko, zatikalo se bo do konca mandata ne samo na drugi seji". Izjava za bob leta ... tak pač je v naši črenšovski občini

        27 8 Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      21.01.2019 ob 17:25 Graj gost

      hahahahah tuvariš bi sam sebi nadzor rihtal..... če je naša Vera čedna de se tuvariša losala pu hitrun pustopki pa de lepo v meri vodila občino skuper s tistimi šteri maju čedne ideje pa su nej pokvarjeni

      51 10 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      21.01.2019 ob 19:44 Tunc gost

      Vera de lejko usposno vodila samo ce se losa Utroso po hitron postopki pa dela v dobro obcine z vsemi svetniki. Utrosa bi se pa samo kregal in drek mejsal..

      46 9 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      21.01.2019 ob 21:29 Prekmarski gasilec gost

      V Turnišči so Utrošo že spoznali. Gasilci pa še ne tam še lajko hara . Ima samo lastni interes. Si misli ka so vsi vojaki in da mora samo komandirati drugi pa kimati. Hvala bougi bar eni so ga razkrinkali.

      42 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      21.01.2019 ob 22:22 gost

      Za prekmorje bi moral biti samo en župan,ena občina,če pogledamo z poštenoga razuma.Vse to,kar pa imamo za občin,je pa nepotrebno.Služenje ali celo kraja denarja od davkoplačevalcev,za prazen nič.V pisarni drejmati pa dobro plačo meti to še kje je?.Narodi pa obdavčiti nepremičnine,katere si je marsikdo z kreditom ustvaril.To je Slovenija in poštena politika.

      12 18 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      22.01.2019 ob 15:18 gost1 gost

      Ja županja Vera,škoda,ka si kandidirala za županjo glij na toj lijsti,ka volilci,ka smo te volili,smo te sigurno nej zaradi liste štera te predlagala,sicer se vijdi kelko glasov so dobili,pa zna se što je v ozadji,tudi če bi kandidirala brez bilo kakše stranke,bi glatko zmagala,vupamo,ka ti potegne,saj si razgledana,čuje pa se,ka še nemaš podžupana,velki kiks pa napraviš,če izbereš nekoga,kao protiuslugo na volitvaj,se pa zna koga. lp.

      32 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    8. gost
      22.01.2019 ob 16:23 gost gost

      Dušan Utroša, vrača se mu njegova napadalna in agresivna politika v prejšnjem mandatu. Vsak pride na svoj račun, prej ali slej. Se pa strinjam, da je županja kandidirala na napačni listi in bi bilo zelo dobro za Občino in njo, da se glede na sestavo OS prilagodi NSI in ostalim štirim svetnikom iz vrst SLS in liste. Takšna je pač politika, kdo je močnejši vlada. Pa nasvet županji, čim manj moči dati Utroši, ker kot rečeno, njegova napadalna politika ne vodi nikamor razen v prepad. Je pa tudi res, da bo NSI izkoriščala svojo moč in vsiljevala razne všečne projekte, kar pa je čist normalno.

      34 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    9. gost
      22.01.2019 ob 21:47 gost

      Nikaj ste še nej napravili v dobroobčine in občanov,kateri so vas volili,pa se že jebete med srboj.Pa ka vas nej sran.Če pač nejde dale,kak bi pač šteli,ite vsi ven iz stavbe zaklenite vrata pa adijo.

      6 10 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    10. gost
      22.01.2019 ob 22:09 gost2 gost

      Če bi bilo po NSi bi še danes imeli starega župana s katerim bi delali z roko v roki. Edino NSi ni javno podprla Verine kandidature za županjo, kaj pa še, da bi iz svojih vrst zbrali proti kandidata staremu županu, bi se mu zelo zamerili? ne bi mogli sodelovati v primeru njegove izvolitve? Glede predlogov pa je najlažje predlagati takšne - všečne predloge in jih zapisati na letakih ( v prejšnjem mandatu so jih delili po hišah) in ostale svetnike obtožiti, če ne podprejo predloga. Jim (NSi) je bilo vse to že enkrat povedano (zvočni zapis seje). Ne rečem da so vsi predlogi slabi, tiste - dobre je potrebno podpreti. Škoda besed o teh stvareh, svetniki naj stopijo skupaj (zato so tam) in napravijo z županjo nekaj dobrega za občino in občane, saj je prejšnji župan pustil dosti odprtih postavk, ki jih bo potrebno rešiti vključno s tem, da bomo lahko pili čisto- pitno vodo.

      5 30 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        22.01.2019 ob 23:24 lili gost

        Gost2, pa povejte, kaj so svetniki iz drugih list v prejšnjem mandatu naredili doberga? Razen zase, morda! NSi vsaj predlaga, čeprav so se ji velikokrat metala polena pod noge. Se strinjate, gost2?

        25 3 Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        22.01.2019 ob 23:45 Dule Savič gost

        Dušan, tij boš gučal kak trebej stopiti skupaj ha ha ha ha, komedijant :))))))) Törnar je več nej župan, enkrat že enjaj z njim.

        29 4 Prijavi neprimerno vsebino
    11. gost
      23.01.2019 ob 1:40 Franc gost

      Utroša je... Njemi se ide samo za titule, pa za to, ka se čimveč od njega gučij, pa pijše. Što ga ne pozna, ga drago plača. Najbole smejšno ob vsen ten je pa to, ka ma za sebo kup lidij, keri njemi slepo vrvlejo, delajo tak kak on povej, njemi po opravlenon deli, za šteroga idejo itak vse zasluge njemi, lepo stoječki pa fejst ploskajo in ga po hrbti tepkajo, kak je dober, pa sposoben. Ne pravin ka je nej napravo nič za našo občino, je pa rejsan ka je zmejšal dosta dreka, skuhal marsikatero svajo, štera je nej prinesla nič dobroga. On je nadkapetan gasilcof, kak de on dirigeral, tak bi naj mij mašerali. Što ga ne pozna, ga drago plača. V vesi, ge zdaj živij, je priljubljeni kak peronospora v goricaj. Nej san niti jes perfekten človik, deleč od toga, man pa pošteno držo, pa vupan vsako povedati ka njemi ide v očij, ker man čisto vest. Utroša pa sklepa pakt za pakton, kak bi li on, ali "njegova" lista najbouše skoz prišla. Ka de se te opet lejko po prsaj kukel pa pravo, to san pa jes zrihtal. On se ne zaveda ka je občina nej on, ampak smo občina lidje, šteri ga jako dobro poznamo. Amen!

      31 6 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        23.01.2019 ob 13:21 nsi gost

        Franc, ve si pa bil na predstavitvi kandidatke za županjo pa si se nej oglasu, tiho si bil kak miš, a komentirati in blatiti druge pa znaš. očitno vam fejst gori pod petami ka ob pol dveh ponoči komentare pijšete.

        4 19 Prijavi neprimerno vsebino
    12. gost
      23.01.2019 ob 14:13 lili gost

      Pod petami gorij van. Načrti pa v vodou kaplejo. Hehe, tü ne pomaga nej gasilski, niti soldaški čin. Ste žalostni, nej? Fejst!!!

      21 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    13. gost
      23.01.2019 ob 14:30 Dušan gost

      Mirno!!!

      17 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    14. gost
      23.01.2019 ob 14:31 lili gost

      Še to; o županji pa samo dobro, ne glede na listo.

      6 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    15. gost
      30.01.2019 ob 17:49 gost

      Ne hvalite dneva pred nočjo, v Turnišču kjer je prakticirala je nebi izvolili.Kako se bo izkazala v tem mandatu kot županja bomo pa še videli.

      14 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.