https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

Bioplinarni v Lendavi že drugič odvzeto okoljevarstveno dovoljenje

23.01.2019 ob 10:40  

Iz Agencije RS za okolje so sporočili, da so izdali odločbo za odvzem okoljevarstvenega dovoljenja upravljalcu bioplinarne v Lendavi - Ecos Center. Tokrat že drugič.


Odločba sicer še ni pravnomočna, vendar pa krajani podpirajo odločitev, na Občini Lendava pa si želijo, da se bo z odločitvijo Agencije RS za okolje končalo težavno obdobje v katerem so bili boje z bioplinarno.

Prvi odvzem dovoljenja

Naj vas opomnimo, da je novembra 2017, Agencija Republike Slovenije za okolje po neumornem in glasnem protestiranju krajanov in lendavske občine že izdala odločbo o odvzemu okoljevarstvenega dovoljenja lendavski bioplinarni. V podjetju Ecos Center, katerega lastnik je Jožef Pavlinjek, so se na odvzem pritožili. Ministrstvo je podjetju kljub nestrinjanju občinarjev in opozarjanju krajanov na neznosni smrad in okoljsko škodo ugodilo in odvzem dovoljenja preklicalo.

 

Foto: Ecos.si

Ostale informacije

Odplake in smrad iz bioplinarne so dolgo časa vplivale na kvaliteto življenja okoliških prebivalcev. Ti so v preteklosti že protestirali, smrad pa naj bi povzročil tudi gospodarsko škodo na področju turizma. Zaradi neznosnega smradu, ki se širi iz bioplinarne Ecos se je julija lani, v znamenje protesta pred bioplinarno zbrala 300-glava množica ogorčenih domačinov.

Zahtevali so, da se zadeve nemudoma uredijo, saj številni prebivalci okoliških krajev, še posebej Petišovcev, zaradi smradu sploh ne odpirajo več oken svojih domovanj. Kot so povedali, zaradi neznosnega smradu perila zunaj ni možno sušiti, otok Kojica pa je zaradi izplak povsem mrtev.

Stečajni postopek
Podjetje ECOS – Storitve pri varovanju okolja d.o.o, ki je bilo ustanovljeno leta 2002, se stečajnemu postopku, ki ga je junija 2016 vložila finančna uprava, ni uspelo izogniti in to kljub temu, da je sedež podjetja iz Prekmurja preselilo v Celje.

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.