https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Zdrav življenjski slog za zmanjšanje tveganja nastanka raka

04.02.2019 ob 10:15  

Danes, 4. februarja, zaznamujemo svetovni dan boja proti raku. 

Kampanja ob tem dnevu, poziva institucije in posameznike naj po svojih močeh prispevajo k zmanjševanju dejavnikov tveganja za rakove bolezni. Kampanji se Nacionalni inštitut za javno zdravje pridružuje z opozorilom glede pomena zdravega življenjskega sloga, ki pomembno vpliva na zmanjšanje tveganja za nastanek raka. Mednarodna zveza za boj proti raku je letos začela z triletno kampanjo glede poudarjanja osebnega posameznika k zmanjšanju obolelosti za rakom. Slogan triletne kampanje, ki bo potekala do leta 2021 se glasi: Sem in bom (I am and I will). Vsak lahko sprejme ukrep, ki bo zmanjšal tveganje za nastanek raka. 

˝Po podatkih Onkološkega inštituta Ljubljana največ prebivalcev Slovenije zboli in umre za raki, ki so predvsem posledica slabega življenjskega sloga, denimo kajenja, prekomernega uživanja alkohola, prekomernega hranjenja in debelosti, premalo gibanja itd. Zaradi življenjskega sloga za rakom pogosteje zbolevajo in umirajo moški kot ženske,˝ so zapisali na spletnem portalu STA. 

Podatki Registra raka Republike Slovenije kažejo, da je v zadnjih letih za rakom v Sloveniji zbolelo okoli 6500 moških in okoli 6000 žensk, umrlo pa jih je okoli 3200 moških in 2500 žensk. Rakava obolenja so se v Sloveniji v zadnjih 20 letih skoraj podvojila. V Sloveniji pa med najpogostejše rake sodijo rak kože, pljuč, dojke, prostate in rak debelega črevesa in danke. 

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.