https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

FOTO: Nudijo brezplačno psihosocialno pomoč na področju zasvojenosti z digitalnimi tehnologijami

Murska Sobota, 12.02.2019 ob 11:30  

V torek, 12. februarja 2019, so v prostorih MIKK Murska Sobota, pripravili novinarsko konferenco ob predstavitvi nove brezplačne svetovalnice Centra Šteker. Novinarska konferenca je bila skupaj z županom Mestne občine Murska Sobota, dr. Aleksandrom Jevškom, predstavniki Centra Šteker in predstavniki ustanov na področju zdravja in sociale. 


Center Šteker je v začetku leta vzpostavil novo svetovalno enoto v Murski Soboti, kjer nudijo brezplačno psihosocialno pomoč na področju zasvojenosti z digitalnimi tehnologijami. Na novinarski konferenci ob predstavitvi nove brezplačne svetovalnice Centra Šteker, so bili prisotni župan Mestne občine Murska Sobota, dr. Aleksander Jevšek; predstavniki Centra Šteker, Tjaša Antolič, mag. psih., Andreja Domajnko, mag. soc. in Ramiz Derlić, univ. dipl. inž. (Društvo IndiJanez), Aleša Kovač (direktorica MIKK) ter predstavniki ustanov na področju zdravja in sociale. 

Center Šteker je program Društva IndiJanez in predstavlja prvi za uporabnike brezplačen specializiran program v severovzhodnem delu Slovenije, ki nudi celostno obravnavo na področju zasvojenosti z digitalnimi tehnologijami. Osredotočajo se na več različnih podpodročij zasvojenosti in sicer na škodljivo rabo interneta na splošno, socialnih omrežij, mobilnega telefona, tablic, televizije, računalniških in on-line iger, iger na srečo ter spletne pornografije. Njihova ciljna skupina so vsi, ki imajo težave na področju zasvojenosti z digitalnimi tehnologijami, kakor tudi ključne bližnje osebe. Posebno pozornost posvečajo odraščajočim mladim, saj so najbolj dovzetni za razvoj zasvojenosti. 

Župan Mestne občine Murska Sobota, dr. Aleksander Jevšek, je povedal: ˝Jaz sem danes pravzaprav tukaj kot župan, pa verjetno tudi delno kot zasvojenec, ker cel dan gledam v računalnik, mobitel in tablico. In se mi vedno postavlja pravzaprav eno osnovno vprašanje, kje je tukaj meja? Kje je meja med biti zasvojenim in meja, ko rečeš okej jaz sem še normalni uporabnik? Seveda je to verjetno zelo subjektivno vprašanje. Na nek način se iz neke osebne komunikacije, ki je pomoje zelo potrebna in nujna, umikamo v virtualni svet in tam poskušamo reševati probleme, ki nastanejo okoli nas.˝


Tjaša Antolič, mag. psih. iz Centra Šteker pravi: ˝Zasvojenost z digitalnimi tehnologijami je v porastu. V Sloveniji približno 10 do 20 odstotkov mladih uporabnikov spada v ranljivo skupino, ki je posebej dovzetna za razvoj zasvojenosti. Pomembno se je zavedati, da lahko ima težave zaradi prekomerne rabe spleta vsak posameznik, so pa za razvoj zasvojenosti bolj dovzetni osamljeni in sramežljivi mladostniki z nizko samopodobo. Raziskave so pokazale, da bi naj bilo v Sloveniji s spletom zasvojenih nekaj več kot 2 odstotka mladih in naš cilj je, da jim pomagamo pri vzpostavljanju uravnotežene rabe.˝


Andreja Domanjko, mag. soc. iz Centra Šteker pravi: ˝Pri našem delu smo zaznali potrebo po nudenju pomoči pri prekomerni rabi digitalnih tehnologij tudi v drugih krajih, zato smo poleg svetovalnice v Mariboru, letos vzpostavili še svetovalnico v Murski Soboti. Brezplačno svetovanje bodo lahko koristili otroci, mladostniki, kot tudi njihovi starši in drugi odrasli, ki imajo težave s prekomerno rabo interneta, pametnih telefonov in ostalih sodobnih tehnologij. Trenutno smo edini, ki nudimo celostne dejavnosti na področju preprečevanja zasvojenosti z digitalnimi tehnologijami v severovzhodnem delu Slovenije.˝ 

Uporabniki se v program vključujejo samoiniciativno, pripeljejo jih starši ali napotijo ustrezne ustanove. Več o programu izveste na spletni strani tukaj.

 

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      12.02.2019 ob 19:18 Liss gost

      ))) Želite najti žensko za eno noč? Dobrodošli v == >> www.3xDate.top

      0 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      13.02.2019 ob 11:51 brejg gost

      Kaj pa, če si zasvojen z Muro? Kdo te lahko pozdravi?

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      13.02.2019 ob 18:27 gost

      Narodi dati dostojne plače za opravljeno delo,ka do lahko dostojno živeli,pa nihče ne bo rabil psihosocialne pomoči.Marsikatere davke ukinit ni treba ,da mrhovinarji služijo po sedemkrat več na mesec,kot nekdo,ki v proizvodnji mora narediti nek izdelek,ki pa mora biti narejen kvalitetno in za katerim delavec prevzema tudi odgovornost.In to za mizerno plačilo.Nekdo,ki pa v pisarni malo sem pa malo tja,pa ne ve ,kaj bi z denarjem.Upam,da bo način takega gospodarstva čimprej vrag vzel v Sloveniji.

      1 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.