https://www.nepremicnine.net/oglasi-prodaja/beltinci-dobelska-cesta-2-stanovanje_6598659/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

POLITIKA

V prvi obravnavi murskosoboški proračun vreden 25 milijonov evrov

Murska Sobota, 14.02.2019 ob 21:15  

Murskosoboški mestni svetniki so na današnji tretji redni seji med drugim obravnavali v prvem branju predlog proračuna za leto 2019 v višini 25 milijonov evrov. Predlog proračuna odlikuje ravnotežje med razvojno in socialno naravnanostjo.

 

Nadaljujejo s pospešenim črpanjem evropskih sredstev

Deleža sredstev za investicije ter sredstev za socialne transferje, predšolsko vzgojo, šolstvo, kulturo, šport in druge programe sta skoraj povsem enaka, oba znašata ca. 9 milijonov evrov oziroma 37 odstotkov).

Tudi v letu 2019 bo mestna občina nadaljevala s pospešenim črpanjem evropskih sredstev, ki dosegajo 25% vseh prihodkov (slabih 6 milijonov evrov) in so namenjena za izvajanje projekta Expano in prenovo mestnega središča. Predlog proračuna vključuje tudi pripravo projektne dokumentacije za prihodnje projekte občine, kot so modernizacija in obnova kanalizacijskega in vodovodnega omrežja, izgradnja pokritega bazena, nadaljnje urejanje stadiona Fazanerija in energetska prenova javnih stavb, kulturnih ustanov, šol in vrtcev.

MOMS med najmanj zadolženimi občinami v Sloveniji

Občinski proračun na prihodkovni strani obsega okrog 23 milijonov evrov, na odhodkovni pa okrog 24 milijonov evrov, kar ustvarja primanjkljaj v višini slabega milijona. Tega bo občina pokrivala z dodatnim brezobrestnim zadolževanjem pri državnem proračunu in novim dolgoročnim kreditom. Zadolževanje bo namenjeno predvsem naložbam v infrastrukturi, še posebej nujni obnovi kanalizacije ter obnovi cest in ulic v mestu in primestnih naseljih.

Kljub dodatnemu zadolževanju, kot pojasnjujejo na mestni upravi, ostaja MOMS med najmanj zadolženimi v Sloveniji (konec leta 2018  je dolg na prebivalca občine znašal 314,27 evrov).

Župan Aleksander Jevšek, je ob predstavitvi predloga proračuna med drugim povedal: »Pozornost občin se usmerja v čas nove finančne perspektive. Letošnji dvig povprečnine, ki ga je v veliki meri izničil dogovorjen dvig plač v javnem sektorju, je ponovno pokazal, da je razvoj občine odvisen predvsem od tega, ali smo s projekti pripravljeni privabiti evropski denar. Odločeni, da nadaljujemo razvojno preobrazbo Murske Sobote v občino visoke kakovosti življenja, pripravljamo nove projekte in skrbno bdimo nad zadolženostjo, da tudi v prihodnjih letih ohranimo razvojni pospešek.«

Proti znižanju sredstev za  materialne stroške in razširjene dejavnosti osnovnih šol

Mestni svetniki so na predlog proračuna podali več pobud sprememb oziroma dopolnitev, ki jih bodo v mestni upravi proučili do druge obravnave v mestnem svetu. Med drugim so mestni svetniki predlagali, da se več sredstev nameni za pokritje materialnih stroškov ter razširjenih dejavnosti osnovnih šol, za kar je bilo predvideno znižanje sredstev. Med slednje spadajo razna tekmovanja, dodatno delo, delo z nadarjenimi in podobno, kar pomeni, da bi se tega lahko udeleževali le otroci tistih staršev, ki bi to financirali sami. Veliko predlogov se je nanašalo tudi na izgradnjo manjkajočih pločnikov, nedokončanih delov kolesarskih poti, ureditve slabih cest in drugo.

Poleg proračuna so mestni svetniki in svetnice na seji med drugim obravnavali še dopolnitve odloka o nalogah ter kriterijih za financiranje delovanja krajevnih skupnosti in mestnih četrti, ter odlok o širitvi gradbenega območja za Tomšičevo ulico ter sprejeli sklep o dvigu ekonomske cene v Vrtcu Murska Sobota in dvigu cene storitev pomoči na domu za leto 2019.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      14.02.2019 ob 22:34 teta pehta gost

      Normalno bi se proračun sprejemal pred koncem leta. Pri nas so župani tako grdo navajeni. Ne vem pa kaj opozicijski poslanci delajo tam. Lahko bi bili doma in nebi brez veze trošili svoj čas. Itak nimajo nobene teže.

      13 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        08.03.2019 ob 22:38 pink panter gost

        ce do poslanci doma nede sejnine placane,samo BENCIKA pogledne kak se po saksoj seje vlace pa grebej za tej par evrov !!!! Moravske Toplice je aodo pokasejro,zdaj se pa tu po sejaj vlace kak dadek kakse !!!!! sluzbe si pa nemre najte ..... naj v avstrijo v ledrno ide delat ka de vido ka je zivot

        3 0 Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      15.02.2019 ob 9:49 DF gost

      Kje je moj komentar? Nikogar nisem zalil, samo resnico sem zapisal.

      10 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      15.02.2019 ob 9:50 DF gost

      Naj en svetnik napise koliko denarja bo zopet slo v drvarnico. Prosim. Obcani imamo pravico to izvedeti.

      14 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      15.02.2019 ob 9:54 DF gost

      Tudi za gradnjo neprofitnih stanovanj se dobijo evropska sredstva. Zakaj tega v Soboti ne izkoristite?

      14 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      15.02.2019 ob 10:22 MURA gost

      Naj občina poskrbi za stadion mure ker majo sramoto usred sobote rezervne klopi so pred 20 let stare beton ob at liniji itd vsi se nam smejijo nimamo rezervnih igrišč z naravno travo nej pa to drvarnico forsirajo

      1 10 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      15.02.2019 ob 11:29 DF gost

      Sem pogledal predlog tega proracuna. Po mojem misljenju in pameti veliko, veliko prevec denarja za Expano in nogometno Muro, za proslavo prikljucitve, veliko premalo za vzdrzevanje in prenovo vrtcev, sol, cest, ulic, plocnikov, ............ za gradnjo novih neprofitnih stanovanj 00,00 evra!!!!!!!!! Ce sem kaj spregledal, me popravite.

      15 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      15.02.2019 ob 12:54 SPEKTAKEL gost

      Eni veleumi pa že lepo število let tu sedijo in nič ne naredijo za dobro varaša. Palček, policaj, debela, PC-mešter, ... Fuj od fuj.

      14 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    8. gost
      15.02.2019 ob 13:40 Gigi govedina gost

      Več ali manj končane baletne in razno razne dopisne šole .

      13 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    9. gost
      15.02.2019 ob 15:28 gost

      Za otroska igrišca 89.000 evrov, za solske potrebscine prvosolcev 27.000 evrov, ZA NOGOMETNO MURO 540.000 EVROV. Kaj se vi norca delate iz ljudi?????? Mestni svetniki kje ste? Boste ukrepali ali boste serifu prikimavali?

      9 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    10. gost
      15.02.2019 ob 19:20 gost

      Ju hu zdaj pa bo obnova industrijske ceste.

      0 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    11. gost
      17.02.2019 ob 9:00 gost

      NA ŠPORTNI OBJEKT PARTIZAN PA STE POZABILI, NEKOČ PONOS MURSKE SOBOTE, A VAS NI SRAM DA FINANCIRATE SAMO MAFIJSKI FUZBAL

      5 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    12. gost
      19.02.2019 ob 15:00 gost25 gost

      Sami znanstveniki na kupu!!!!!!

      5 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    13. gost
      20.02.2019 ob 17:52 pomurec gost

      glejte vse to kot pišete je žal resnica ampak dokler bomo samo pisali pod neko krinko se nebo nič spremenilo treba je ukrepat saj 25 mil. soboškega proračuna ni last mesnega sveta ampak vseh prebivalcev m.o. m. sobota,kot je povedal DF naj si mura sama priskrbi določene lagodnosti ne pa da se bahajo z nekim ruskim denarjem.

      2 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.