https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GOSPODARSTVO

Se je v zadnjem letu res vse podražilo?

25.02.2019 ob 6:00  

Po dvigu minimalne plače so se opazno povišale tudi cene nekaterih državnih storitev, kot so vrtci in domske oskrbe. Lani pa so se dražile tudi nekatere druge storitve in izdelki, vendar spremembe cen niso vzbudile veliko pozornosti. Preverite, kaj se je od lanskega januarja res podražilo in kaj pocenilo.


Na statističnem uradu so v obdobju med januarjem 2018 ter januarjem 2019 zaznali 1,1-odstotno inflacijo. Ta je za 0,3 odstotne točne nižja od povprečne na evrskem področju in za prav toliko nižja tudi od celoletne lanske inflacije.

Pogled na seznam izdelkov in storitev, katerih gibanje cen spremlja statistični urad, razkriva, da sta se skoraj dve tretjini s seznama med januarjema 2018 in 2019 podražili, poročajo Finance.

Kaj se je v zadnjem letu najbolj podražilo?

Najbolj, za 17,5 odstotka, se je podražila toplotna energija. Dražje pa niso le storitve ogrevanja, temveč tudi trda goriva (za 9,7 odstotka).

Med izdelki se je najbolj podražila oprema za šport, ta je dražja za 15,2 odstotka. Na lestvici desetih storitev in izdelkov, ki so od januarja 2018 najbolj podražili pa so tudi tkanine (podražitev za 7,7 odstotka) ter programska oprema (podražitev za 7,1 odstotka).

Med cenami hrane se je najbolj podražil krompir. Cena 1 kilograma krompirja januarja letos je za 14 odstotkov višja, kot je bila januarja lani.

Neugodno za turiste so se od januarja 2018 podražili tudi potovanje z letalom (12,8 odstotka), dopusti v Sloveniji (9,8 odstotka) ter obiski muzejev, knjižnic in živalskih vrtov (10,5 odstotka).

Dražje so tudi poštne storitve, še posebej storitev razvrščanja pisemskih pošiljk, ki se je glede na januar 2018 podražila za osem odstotkov.

Kaj je dražje, pa se ni uvrstilo med najbolj podražene

Dražje je stanovanjsko zavarovanje (za 6,1 odstotka) ter zasebno zdravstveno zavarovanje (dobre tri odstotke). Za nekaj manj kot šest odstotkov pa so dražje tudi zdravstvene storitve, maslo, storitve pleskarjev, revije in periodični tisk.

Za več kot štiri odstotke več plačujemo tudi za perutnino, vodovodarje, zdrave zobe in storitve domov za ostarele. Dražje se oblačijo moški in otroci, medtem ko se ženske, vsaj statistično, oblačijo ceneje.

Dražja je tudi večina hrane, poleg že omenjenega krompirja, masla in perutnine so med bolj podraženimi tudi hrana za dojenčke, zamrznjene in sveže ribe, zelenjava, konditorski izdelki (predvsem sladke pregrehe), moka ter kruh.

Kaj se je v zadnjem letu najbolj pocenilo?

Približno četrtina spremljanih izdelkov in storitev je po ugotovitvah statistikov cenejših kot na začetku minulega leta.

Na seznamu desetih izdelkov in storitev, ki so se od lani pocenili, se je znašlo veliko tehničnih izdelkov. Najbolj, za 11,6 odstotkov, so se pocenili snemalni mediji za sliko in zvok, naprave za mobilno telefonijo so cenejše za 10,2 odstotka, telefonske in telefaks naprave so cenejše za 8,5 odstotka, cenejše pa so tudi ure, in sicer za 5 odstotkov.

Za 10,2 odstotka se je pocenil sladkor, za 6,7 odstotka oprema za čiščenje. Preproge in druge tekstilne talne obloge stanejo 6,5 odstotka manj, kot že omenjeno pa so cenejša tudi oblačila za ženske, in sicer za 4,6 odstotka.

Pocenili so se še rabljeni avtomobili, glede na začetek leta 2018 so cenejši za 8,6 odstotka, medtem ko se cena novih avtomobilov ni spremenila. Na lestvici pa se je znašel tudi bencin, ki je cenejši za 7,4 odstotka.

Kaj je še cenejše?

Med prehranskimi izdelki so se pocenili čokolada, oreščki, čaj, zamrznjeno sadje, svinjina, jogurt ter tudi sadje (skupno).

Cenejše pa so tudi grelne in klimatske naprave, hladilniki, električni aparati za osebno nego ter osebni računalniki.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      25.02.2019 ob 13:50 DF gost

      Sladkor se je pocenil za 10 %, nekateri nasi lumpi bi pa gradili tovarno sladkorja.

      3 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.