https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

GLOBALNO

Mladi Julijan se zopet smeji

01.03.2019 ob 14:00  

O Julijanovi tragediji smo na portalu že večkrat pisali. Mali borec ob pomoči staršev, terapevtov in rehabilitacijskih pripomočkov uspešno napreduje, ob tem pa se mu na ustnice tudi prikrade nasmeh.


Naj spomnimo Julijan Peterka je 6-letni fantič iz Cankove, ki se mu je pred dvema letoma svet »postavil« na glavo. Po srčnem zastoju in kasnejših zapletih je utrpel poškodbe možganov, ki so nekoč razigranega in neutrudnega fantka priklenile na posteljo.

Danes ga starši vozijo v Avstrijo, kjer ima običajno terapije od 8.30 do 12. ure. Te vključujejo fizioterapijo, logopedijo in delovno terapijo, so zapisali na Bibaleze.si.

"Julijan vsak dan napreduje in je zadovoljen. Na začetku je jokal, bilo ga je strah, bil je nezadovoljen s situacijo. Zdaj pa se že smeji," razloži delovna terapevtka in vodja senzomotorike v Avstriji Martina Potočnik.

Foto: Peterka

Terapije so "kombinacija vsega, ker če otrok ni motiviran, potem ne moreš doseči napredka. Prej je bil v telesu, ki ga ni zaznaval in to je bil zanj velik strah," je še razložila terapevtka.

Zdaj Julijan počasi spet čuti svoje telo in komunicira, neverbalno, z mimiko, računalnikom in uživa v pesmicah, pravljicah, raznoraznih igrah, se razveseli mamice …

Ko smo o Julijanu pisali zadnjič, sta njegova starša zbirala sredstva za nakup pripomočkov, ki jih je Julijan potreboval. S pomočjo donatorjev so kupili komunikator in trenažer, na katerem Julijan redno telovadi. In ko mu uspeva, se na njegove ustnice prikrade nasmeh. Starša se zato želita zahvaliti vsem, ki so jim pomagali v teh težkih trenutkih.

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.