https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GOSPODARSTVO

Za kaj so občine porabile največ investicijskih sredstev?

05.03.2019 ob 6:00  

Projekt Zlati kamen, ki vsako leto izbere razvojno najprodornejšo občino v Sloveniji je pred kratkim objavil podatke, za kaj so občine v zadnjih desetih letih namenile največ investicijskih sredstev.


Največ, skoraj petina sredstev, je bilo porabljenih za gradnjo in vzdrževanje cestne infrastrukture. Od dobrih osmih milijard, kolikor so slovenske občine porabile med leti 2008 in 2017, je bilo za ceste porabljenih milijardo in pol. Približno toliko so občine porabile skupaj za šole, vrtce in kulturne domove.

Vir: Zlati kamen

Več kot 1,2 milijardi evrov so občine vložile v zbiranje in čiščenje odpadnih vod, torej v prenovo in širjenje kanalizacijskih omrežij ter gradnjo čistilnih naprav.  Dobrih 800 milijonov je bilo vloženih še v vodovodno omrežje.

Za druge dejavnosti s področja gospodarskih zadev, kjer gre večinoma za naložbe v poslovne cone, inkubatorje in podobno, so občine v desetih letih porabile 250 milijonov evrov.

Za protipožarno varnost, kar z drugimi besedami pomeni za gasilske domove in opremo, pa so občine porabile 156 milijonov, kar ni dosti manj kot za občinska stanovanja in precej več, kot na primer za turizem.

Zneske so v okviru projekta preračunali tudi na prebivalca. Povprečni znesek za investicije v 212 občinah znaša v desetih letih 4.614 evrov na prebivalca, vključuje pa tako investicijske odhodke kot investicijske transferje. Na leto so torej v slovenskih občinah porabili za naložbe v povprečju 461 evrov na prebivalca.

Na seznamu občin, kjer so za posamezne namene porabili največ, sta se znašli tudi dve pomurski občini.

V ceste so relativno največ vložili v najmanjši slovenski občini Hodoš, in sicer v desetih letih kar 3.923 evrov na prebivalca. Ceste v Hodošu so torej stale več kot evro na dan na vsakega prebivalca. Po naložbah v vodovod pa so s 3.766 evrov na prebivalca prvi v Sloveniji občina Šalovci.

* Fotografije so simbolične.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      05.03.2019 ob 8:53 gost

      Žalostno da se v javno upravo splošne zadeve vloži 10x več kot pa v turizem. Z katerega bi lahko črpali velikje prihodke in z tem zaposlovali kar precej ljudi. Javna uprava pa nas duši in pobira smetano od davkoplačevalcev. Je res da so tudi oni potrebni vendar bolj kot šolstvo in gospodarstvo to pa povsej verjetnosti ni v duhu razvoja Slovenije.

      5 7 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      05.03.2019 ob 9:36 DF gost

      Veliko prevec v javno upravo in v kulturo. Veliko premalo v stanovanja.

      9 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      05.03.2019 ob 9:38 ZORA gost

      DF TI SI EDINO SPOSOBEN ZA ŽUPANA M SOBOTE

      1 6 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      05.03.2019 ob 14:38 gost

      potemtakem, bi morali na hodošu hoditi po kolovozih in travnikih, kateri bedak uporablja tako statistiko, če se hočete iti čisto ekonomiko, izdajte ukaz, da se vsi preselimo v ljubljano, vsi v enake 20 nadstropne stopnice

      0 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.