https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

Pust navdih za ustvarjanje iz odpadnih materialov

Murska Sobota, 05.03.2019 ob 10:00  

Saubermacher - Komunala Murska Sobota je za za vzgojno-izobraževalne zavode na področju občin, kjer izvajajo aktivnosti gospodarske javne službe zbiranja komunalnih odpadkov razpisala natečaj »Odpadno je uporabno«, kjer so povezali povezati ustvarjalnost otrok z najbolj norčavim dnevom v letu – pustom.

Otroke, učence in dijake so povabili, da različne odpadne materiale ponovno uporabijo in iz njih ustvarijo pustne maske. Sodelujoči so lahko dali domišljiji prosto pot in se sami odločili, katere odpadne materiale bodo uporabili.

Povabilu se je odzvalo 16 vzgojno-izobraževalnih zavodov, ustvarili pa so 23 zanimivih pustnih mask. Le-te pa je ocenila štiričlanska komisija v sestavi oblikovalke in ilustratorke Anite Pertoci, lastnice podjetja Anifajn Design, Irme Brodnjak, kustosinje Galerije Murska Sobota, Leje Cipot, prokuristke Zavoda Korak naprej in akademskega slikarja Mirka Rajnarja.

V kategoriji vrtec je zmagala pustna maska MÜRSKI ČOLNAR, izdelek otrok Vrtca Beltinci, enote Gančani.

Pri tej pustni maski je poudarjen etnološki pristop, saj ima lik mürskega čolnarja zgodovinski pomen. Pri izdelavi so bili vključeni otroci in to tako pri izdelavi predpasnika oz. šörca kot pri ustvarjanju čolna. Le-ta je narejen iz kartona, papirja in vrvi. Uporabljeni sta tehniki kaširanja in slikanja s čopičem in barvo.

V kategoriji osnovna šola – I. triada je največ točk zbrala pustna maska SMETULJČEK, ki so jo ustvarili učenci OŠ Kobilje.

Maska je v celoti narejena iz odpadnih materialov, ki so barvno zelo usklajeni. Ogrodje metulja je narejeno iz žice, na katero so napeti in prilepljeni različni tekstilni materiali. Krila so okrašena še z odpadnim uhani in gumbi. Izdelku da dodatno vrednost tudi maska za oči, ki je narejena na podoben način kot krila.

V kategoriji osnovna šola – II. triada je komisijo najbolj prevzela pustna maska SMETKOBOT, ki so ga izdelali učenci OŠ Kobilje.

Uporabljeno je zelo veliko različnih odpadnih materialov npr. kartonske škatle, zgoščenke, deli tipkovnice, deli starega radijskega sprejemnika, kabli, slamice, baterije, zamaški...), ki so estetsko lepo razporejeni. Vsak košček maske je do potankosti premišljen in dodelan - čevlji so na primer okrašeni z zamaški, noge povite s kabli in pregibne v kolenih ipd. Izdelek ima tudi zgodbo, saj Smetkobot pomaga pri odkrivanju in pravilnem razvrščanju odpadkov.

V kategoriji osnovna šola – III. Triada si je prvo mesto prislužila PUSTNA MASKA učencev OŠ Turnišče.

Material za masko je izvirno izbran in kombiniran. Razporeditev šibja čez leseno ogrodje je vizualno zelo privlačna. Za oči so uporabljeni brusilni diski, usta so iz »trkala« za vrata, lasje so iz dela metle in ušesa iz kovinskih ročajev.

V kategoriji sredna šola je zmagala pustna maska ČRNA VRANA, izdelek dijakov Biotehniške šole Rakičan.

Maska pritegne zaradi izčiščene forme, ne vsebuje nič odvečnega materiala. Uporaba materialov je izvirna. Oblačilo je narejeno iz odpadne majice, na katero je prišito perje iz tekstilnega materiala in plastike, naglavna maska je iz kaširanega papirja in polepljena s koščki tekstila, na katero je pritrjen estetsko zelo dobro izdelan kljun iz plastike. Avtorji so zapisali, da črna vrana simbolizira svobodo sprememb, prinaša duhovno moč in energijo kreacije.

Izdelki, nastali v sklopu natečaja, bodo razstavljeni v Pokrajinski in študijski knjižnici Murska Sobota od 4. do 16. marca 2019.

Foto: Saubermacher - Komunala Murska Sobota

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.