https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Danes s pepelnico vstopamo v postni čas

06.03.2019 ob 9:00  

Pustnemu torku sledi pepelnična sreda oziroma pepelnica, s katero se začne 40-dnevni post, ko se marsikdo odloči, da se bo odpovedal določeni razvadi.


Pepelnica je premakljiv praznik v katoliškem koledarju, ki se vedno praznuje na sredo, 46 dni pred veliko nočjo.

Za vernike je na ta dan zapovedan strogi post, ko na jedilniku ne sme biti mesa in mesnih izdelkov, verniki pa naj bi se samo enkrat v dnevu najedli do sitega.

Bistvena značilnost pepelnice je obred pepeljenja - posipanja s pepelom. Ob tem duhovnik na čelo vernikov s pepelom »lanskih« oljk nariše znamenje križa in zraven izreče besede: »Spominjaj se, da si prah in da v prah se povrneš!«.

Ker je postni čas, čas priprave na veliko noč, zahteva umirjeno vedenje in odpovedovanje. V tem času naj bi se verniki odrekli kakšni razvadi, hrani ali pa nečemu, kar jih veseli. Postni čas je tudi priložnost za dobra dela.

Slovenska karitas v tem času vsako leto organizira akcijo 40 dni brez alkohola, kjer skupaj z Javno agencijo RS za varnost prometa in Zavodom Med.Over.Net spodbujajo vse, še posebej pa mlade, da v postnem času ne uživajo alkohola.

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.