https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GOSPODARSTVO

Skladišče v Lendavi bodo obnovili in posodobili

07.03.2019 ob 14:00  

Zavod RS za blagovne rezerve in Petrol bosta v petih letih obnovila in posodobila rezervoarje s skupno prostornino 153.000 kubičnih metrov, s čimer bodo povečali zanesljivost obratovanja skladišča, okrepili požarno varnost in izboljšali varovanje okolja.



Skladišče v Lendavi ima za državo na področju strateških rezerv naftnih derivatov velik pomen, saj morajo po direktivah EU zagotavljati minimalno 90-dnevne zaloge naftnih derivatov glede na lansko porabo in ravno zato nameravata Zavod RS za blagovne rezerve in Petrol kot solastnik skladišč naftnih derivatov v Lendavi v prihodnjih petih letih skladišče v veliki meri posodobiti. Zavod bo tako opravil vzdrževalna dela na treh rezervoarjih in obnovil dva rezervoarja, posodobil njihovo elektrifikacijo skupaj z nadzorno-upravljalskim sistemom, obnovili pa bodo tudi nekaj lovilnih bazenov.

S Petrolom bodo obnovili požarno črpališče s pripadajočo laguno požarne vode ter izvrtali vodne vrtine za oskrbo s požarno vodo, obnovili bodo del železniškega industrijskega tira, postavili aktivno požarno zaščito s sistemom avtonomnega odkrivanja požara ter sistemom avtomatskega in avtonomnega gašenja ter hlajenja. Prav tako pa bodo sofinancirali tudi nakup novega gasilnega vozila, obnovili kanalizacijski sistem skladišča ter vgradili dizelske agregate za zagotovitev delovanja vseh sistemov in skladišča ob izpadu električne energije.

Kot je dejal za STA, direktor Zavoda za blagovne rezerve Anton Zakrajšek, nekatera dela že potekajo, kako hitro pa bo dokončano pa je odvisno predvsem od pridobivanja dovoljenj, pri gradbenem dovoljenju pa je potrebno tudi soglasje občine. Petrol je že začel posodabljati infrastrukturo za sprejem in izdajo goriva ter zamenjavati črpališča in cevovode.
Trenutno ima Zavod za blagovne rezerve v Lendavi sedem rezervoarjev s skupno prostornino 70.000, Petrol pa pet rezervoarjev s prostornino 65.000 kubičnih metrov. Dva rezervoarja sta prazna in predvidena za obnovo.

Zakrajšek se je že sestal z lendavskim županom Janezom Magyarjem, s katerim sta se pogovarjala tudi o gradnji železniške povezave do Lendave po slovenski strani od Beltincev. Zdaj je namreč železniški dostop iz Lendave do Slovenije mogoč le prek Hrvaške. Neposredna povezava s Slovenijo bi po Zakrajškovih besedah zavodu olajšala prevoze, Lendavi pa omogočila možnosti nadaljnjega razvoja.

*Fotografije so simbolične

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      07.03.2019 ob 18:16 kuku gost

      SDS de postavo železnico. Magyar de glavni kondukter.

      8 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      29.04.2019 ob 21:13 LFL gost

      DIREKTOR - - MANEGER PA DF alias DEBELI FUKNJENEC

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.