https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

KRONIKA

Poslovila se je najstarejša občanka Murske Sobote

07.03.2019 ob 12:45  

V 110. letu je umrla najstarejša občanka murskosoboške občine in tretja najstarejša Slovenka, Matilda Serec iz Satahovec. Ljudje so jo poznali, da je bila vedno vedrega duha in bistrih misli. Bila je znana kot vedno zgovorna in pozitivna oseba, ki se je rada pošalila. Njen odgovor na vprašanje kako je, se je glasil: "Sedaj, ko sem še mlada v redu, ne vem pa kako bo, ko bom stara."


Matilda Serec se je rodila 22. oktobra 1909 v Kraščih, kot najstarejša med enajstimi otroci kmečke družine Gider. V Satahovce se je poročila leta 1932. Z možem Jožefom sta imela šest otrok, eden je umrl kot dojenček. Zanjo je skrbela hčerka Irena.

Matilda je bila vedno delavna ženska, ki pa je rada delala rože iz krep papirja, pela in plesala. Vsako leto se je ob praznovanju svojega rojstnega dne rada zavrtela tudi z murskosoboškim županom, kateri se je od najstarejše občanke poslovil tudi z zapisom na družbenem omrežju Facebook. Ob nedeljah je rada zahajala v cerkev, prav tako pa se je udeleževala tudi raznih srečanj upokojencev. Bila je vedno dobre volje, imela je smisel za humor, rada je povedala tudi kakšen vic.

Ko smo jo nekoč povprašali za recept za dolgo življenje je dejala: "Vedno sem jedla zdravo hrano, pojedla sem veliko rib, murskih. Mož je šel v Mokoš in prinesel ribe. Če je ujel kakšno večjo, pa smo jo prodali v gostilno. Veliko sem bila na svežem zraku, pa se veliko ob delu gibala, veliko sem hodila po gozd." Pozneje pa je še dodala: "Nisem hodila v tovarno, da bi me zmučili. Kdor je hodil v tovarno, so vsi bili bolni, ko so šli ven". 

Celotni intervju z Matildo si lahko preberete TUKAJ.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      07.03.2019 ob 14:34 pepi gost

      Matilda, Bog vam daj večni mir in pokoj ni večna Luč naj vam sveti. Amen.

      14 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      07.03.2019 ob 14:36 gozd gost

      vsaka ji čast, naj počiva v zasluženem miru. Velja pa se zamisliti ob njeni izjavi: nisem hodila v tovarno, da bi me zmučili". Točno tak, tudi brez tega sranja (tovarn v lasti kapitalistov) se da živeti. Poglejte samo javni sektor, imajo službe in plačo, kaj delajo pa vrag si ga vedi.

      16 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.