https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

To je najbolj prodorna pomurska občina v vzhodni Sloveniji

07.03.2019 ob 18:55  

Strokovni svet Zlatega kamna je za letošnje leto v okviru izbora določil poudarek na kulturi kot gibalu lokalnega razvoja. V procesu ocenjevalnega postopka so poleg pretresa dobrih praks in kvalitativne ocene razvoja s pomočjo podatkov sistema ISSO pripravili tudi vrsto kazalnikov, ki dodatno osvetljujejo gibanja na področju kulture.

Zbrane je na vsakoletnem tradicionalnem srečanju občin in županov Slovenije, konference Zlati kamen, ter slavnostne podelitve nagrade »Zlati kamen« v Kristalni palači v Ljubljani nagovoril tudi predsednik Vlade Republike Slovenije Marjan Šarec. Kot je poudaril v nagovoru, je dogodek namenjen spodbujanju razvojnosti občin, ko govorimo o tem področju, pa je tema precej razvejana. "Lahko se vprašamo, kakšni so kriteriji in ali imajo vse občine enake pogoje. Imamo 212 občin, vendar pravo vprašanje ni, koliko občin imamo, ampak kakšne občine imamo in ali imajo le-te pogoje za razvoj in za opravljanje tistih nalog, ki jih predpisuje država," je dejal v svojem nagovoru. 

Nagrado družba Planet GV podeljuje od leta 2012. Dosedanje zmagovalke so bile občine Idrija, Postojna, Škofja Loka, Šentrupert, Ljubljana, Podčetrtek in Kočevje. V analizo so avtomatično vključene vse slovenske občine, zato podatki predstavljajo zanimiv pregled slovenskega okolja na ravni lokalne samouprave. Letošnja zmagovalka pa je občina Novo Mesto, ki je center slovenskega izvoznega gospodarstva, kraj  nadarjenih in uspešnih posameznikov z bogatim kulturnim življenjem in dediščino postaja tudi ena najbolj sodobno upravljanih občin pri nas. Med občinami v zahodni Sloveniji je zmagala občina Pivka, med občinami od Koroške do Posavja občina Šmarje pri Jelšah in med občinami v vzhodni Sloveniji občina Grad.

Občina Grad izstopa po svoji iznajdljivosti, kako z majhnimi sredstvi narediti veliko. Aktivnosti pokrivajo prav vsa področja od skrbi za ogrožene skupine do spodbujanja rabe trajnostne energije. Občina se zelo spretno vključuje v večje projekte, tudi čezmejne. Grad je središče krajinskega parka Goričko in prav prek javnega zavoda, ki skrbi za upravljanje parka, uspešno pridobiva evropska sredstva.

Občina je svoj razvoj močno oprla na osrednji kulturni spomenik. Obnovljeni grad je središče kulturnega življenja na Goričkem in pomemben motor turističnega razvoja. V zadnjem času je kraj postal znan predvsem po doživljajskem parku Vulkanija – park je primer, kako lahko majhen kraj z nekaj spretnosti in poguma k sebi prenese uspešen razvojni prijem iz tujine.

    Komentarji

    1. gost
      07.03.2019 ob 20:24 kadilec gost

      Samo se lehko smejiš. Strokovnjaki za izvoz.

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      07.03.2019 ob 21:57 Aha,aha gost

      Kama so pa te prodrli ? Aja , zlati kamen so najšli .

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      07.03.2019 ob 21:59 Marionete gost

      Oh dragi Bog , kakšne budalaštine , enostavno ne moreš verjeti.

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      08.03.2019 ob 8:18 gost

      Davkoplačevalce veliko bolj zanima, kdaj bo ŠAREC pojasnil, kje je 1,1 milijona evrov za šolo v Kamniku, ki ni bila nikoli zgrajena?! Kamenje lahko dobiš tudi zastonj.

      4 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.