https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

GLOBALNO

Danes praznujejo ženske

08.03.2021 ob 14:10  

Dan žena je mednarodni praznik žensk, ki ga po svetu že od leta 1911 praznujejo vsako leto 8. marca. Na ta dan praznujemo ekonomsko, politično in socialno enakopravnost in dosežke žensk. Pobudo za praznovanje 8. marca je dala nemška feministka in socialistka Clara Zetkin.


Leta 1889 se je Zetkinova začela bojevati za enakopravnost žensk. Prvi dan žensk, ki takrat še ni bil mednaroden, so praznovali v Združenih državah Amerike 28. februarja 1909, v Evropi naj bi bil prvič obeležen na konferenci v Københavnu leta 1910, ker pa ni bil določen točen datum, so ga praznovali tako marca kot maja. Leta 1911 pa je bil dan žena prvič organiziran tudi v Nemčiji, Švici, na Danskem ter v Avstro-Ogrski, takrat je bil to še 19. marec. Tega leta so organizirali praznovanje tudi v Idriji, Ljubljani ter v Trstu, se je pa praznovanje precej razlikovalo od tistega na Dunaju.

Od leta 1917 se mednarodni dan žensk praznuje 8. marca. Praznik je nastal tudi v spomin na vse ženske, bilo jih je več kot 140, ki so umrle v požaru v newyorški tovarni Triangle leta 1911. 8. marec so pozneje izbrali, ker so na ta dan ženske, zaposlene v tekstilni industriji v New Yorku leta 1857, prvič stavkale. Leta 1908 je več kot 15 tisoč žensk protestiralo v New Yorku, saj so želele večjo plačo in volilno pravico. 8. marca 1913 so ženske po Evropi imele mirovne shode. V Rusiji, Belorusiji, Makedoniji, Moldaviji in Ukrajini je ta dan državni praznik.

V Sloveniji je leta 1897 začel izhajati ženski časnik Slovenka, medtem ko je bilo prvo žensko društvo ustanovljeno leto kasneje. Leta 1906, je Marija Urbas kot prva Slovenka doktorirala, in sicer iz filozofije. Prva politična zagovornica žensk v Sloveniji, je bila Slovenska Ljudska stranka, ki je maja leta 1920 uvedla splošno volilno pravico na občinskih volitvah – volilno pravico so dobili vsi, moški in ženske, ki so bili stari nad 21 let. S tem je bila v Sloveniji prvič uzakonjena splošna ženska volilna pravica.

Leta 1974 je bilo zapisano v ustavo SFRJ določilo, da ima vsaka ženska svobodno odločanje o rojstvu otrok, tri leta kasneje pa je bila uzakonjena še pravica vsake ženske do umetne prekinitve nosečnosti iz drugih, ne le zaradi zdravstvenih razlogov. Leta 1989 je začel delovati prvi telefon v sili za pomoč ženskam in otrokom, ki so postali žrtev nasilja.

Dan žena ni na koledarju označen kot dela prost dan, a kljub temu ga praznujemo tako, da se ženskam podarijo ali vsaj namenijo lepe besede in majhne pozornosti. Gre za simbolno obdarovanje, ki pomeni, da si ženska zasluži spoštovanje in enakopravnost v primerjavi z moškim. Danes je to samoumevno, včasih pa ni bilo tako. Včasih ženske v primerjavi z moškimi niso imele nekaterih pravic in so bile zelo zatirane.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      08.03.2021 ob 16:37 gost

      Dan žena bi moral biti vsak dan se pravi 365 dni. Brez daril samo spštovanje lepa beseda. Ne pa enodnevna darila kera samo prikrijejo slabo vest za kaka slaba dejanja.

      6 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        08.03.2021 ob 20:39 filipovski gost

        Mislim ka vela isto v obratni smeri, ženske malo več spoštuvanja do moških, pa de.

        2 1 Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      01.02.2022 ob 16:29 Sexy gost

      Zmenki zaradi seksa v vašem mestu - 𝐖𝐖𝐖.𝐌𝐘𝟐𝟏.𝐅𝐔𝐍

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.