https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

KULTURA

FOTO: Predstavili umetnost uličnih grafitov

20.03.2019 ob 6:05  

Včeraj, 19. marca je v Pokrajinski in študijski knjižnici v Murski Soboti potekalo predavanje z naslovom Ulična umetnost in grafiti. Umetnost grafitov je obiskovalcem predstavil Gregor Purgaj.


Z grafiti se v mestih srečujemo vsak dan, tudi v našem mestu jih lahko najdemo kar nekaj, takšnih ali drugačnih. Obravnavamo jih na zelo različne načine in za mnoge so še vedno primer javnega vandalizma, nekateri v njih vidijo politični protest, včasih pa jih obravnavamo kot popularno kulturo. Njihov zaščitni znak je tudi navidezna anonimnost.

Svoje začetke umetnosti grafitov je učencem in ostalim obiskovalcem predstavil Gregor Purgaj, z veseljem je pa tudi odgovoril na vsa vprašanja, ki so zanimala mlade. Opisal je na kakšen način se grafitarji lotevajo svojega ustvarjanja, od kod jim ideje, kakšni so bili začetki grafitarstva v svetu, kakšne tehnike in nenazadnje tudi spreje uporabljajo. Malce kritično pa je apeliral tudi na mlade, da se vse manj lotevajo tovrstnega umetnostnega izražanja in jih pozval, da če jih tovrstna umetnost zanima naj se povežejo in morda celo zaprosijo za kakšen prostor ali stavbo, kjer bi lahko ustvarjali.

Gregor Purgaj je s pomočjo prijateljev ustvaril grafite na transformatorski postaji med knjižnico in Galerijo Murska Sobota, katera je tudi financirala material. Njegovi grafiti pa krasijo tudi potujočo knjižnico murskosoboške knjižnice-Bibliobus.

V knjižnici pa je obiskovalcem na ogled razstava, ki pokaže delček umetnosti grafitov po slovenskih mestih (Celje, Kranj, Maribor, Murska Sobota, Nova Gorica, Velenje). Razstava bo na ogled do 12. aprila 2019.

Več fotografij v spodnji galeriji ...

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.