https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

Zaskrbljujoče stanje voda v Murski kotlini

22.03.2019 ob 13:00  

Stanje podzemnih voda je v večjem delu Slovenije dobro, zaradi intenzivnih človekovih dejavnosti pa so najbolj obremenjena vodna telesa v severovzhodnem delu države. Kemijsko stanje podzemnih voda je slabo v Savinjski, Dravski in Murski kotlini, kažejo tudi rezultati monitoringa podzemne vode, ki ga je Agencija RS za okolje izvedla v letu 2018.


Podzemne vode v Savinjski, Dravski in Murski kotlini so prekomerno obremenjene z nitrati. Na nekaterih vodnih telesih je bila občasno ugotovljena tudi lokalna obremenjenost z lahkohlapnimi halogeniranimi ogljikovodiki. Situacija pa je še bolj zaskrbljujoča, saj je kemijsko stanje podzemnih voda na severovzhodu slabo že vseh zadnjih sedem let izvajanja monitoringa.

V letu 2018 so monitoring izvedli na 14 vodnih telesih po vsej državi, v program pa je bilo vključenih 176 merilnih mest.

Na vseh merilnih mestih so spremljali terenske in osnovne fizikalno kemijske parametre ter kovine, ponekod pa tudi pesticide in lahkohlapne halogenirane ogljikovodike. Poleg omenjenih parametrov že več let spremljajo tudi vsebnost ostankov zdravil v podzemni vodi in v letu 2018 prvič tudi perfluorooktan sulfonsko kislino.

Na posameznih merilnih mestih je najpogosteje presežena vsebnost nitratov, kažejo rezultati tokratnega monitoringa. Atrazin presega standard kakovosti le še v Dravski kotlini in na enem merilnem mestu Murske kotline, v ostalih delih Slovenije pa v podzemni vodi ni več prisoten. Od pesticidov se sedaj najpogosteje pojavlja metolaklor.

Danes je svetovni dan voda

Na Agenciji Republike Slovenije poudarjajo na spremljanju količinskega stanja voda in izboljšanju kakovosti voda. Prav zaradi obilja te življenjske dobrine v Sloveniji pa moramo s trajnostno naravnanim odnosom do okolja poskrbeti, da bo Slovenija ostala bogata z vodo še naprej in bodo vsi prebivalci imeli dostop do pitne vode.

Tema letošnjega svetovnega dneva voda je "Voda za vse" z vodilom "Nikogar ne bomo prezrli", kar je priredba osrednje obljube Agende 2030 za trajnostni razvoj (2015), da bi z napredovanjem trajnostnega razvoja morali imeti koristi vsi ljudje in vse skupnosti. Cilj je vsem zagotoviti dostop do zdrave vode in sanitarne ureditve ter poskrbeti za trajnostno gospodarjenje z vodnimi viri do leta 2030.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      22.03.2019 ob 17:51 zavedni Prekmurec gost

      Zdaj jes bokibogme ne vem kdo je tu popolnoma nor. Včeraj je na teletekstu RTV Slovenije pisalo (preverite) da v Sloveniji imamo odlično pitno vodo iz vodovoda, zato nam priporočajo pitje vode iz pipe.

      3 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      22.03.2019 ob 18:52 Rexpublika gost

      Tisto se nanaša na Ljubljancane in okolico... Prekmurci pigemo najbole onesnaženo vodo, nej čudo ka smo nadpovprečno v raki na prebavilaj

      5 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      22.03.2019 ob 20:00 Pravi Prekmurec gost

      Tako imenovani ekologi, zeleni in drugi, ki nasprotujete izgradnji elektrarne na Muri, ki bi oživila mrtve rokave, vrnila življenje v okolico Mure, dvignila podtalnico in še mnogo koristnega za naravo in prebivalce ob Muri, se raje ukvarjajte z zastrupljanjem vode, ki ga povzročajo kmetje, z nekontroliranim škropljenjem in gnojenjem. Nerazumljivo je, da si vodilni v Pomurskem vodovodu sistem B zatiskajo oči ob dogajanju na poljih in posledično v podtalnici. Ne skrbi jih niti neočiščena "svinjarija", ki se je več kot 50 let deponirala in skrivala v opuščene gramoznice neposredno ob glavnem črpališču v Krogu, (Odpadki takratne Pomurke, mesne industrije, največjega onesnaževalca Mure iz M.Sobote, Panonija, Blisk in še mnogi drugi). Raje so nasedli nekaj posameznikom, ki vidijo le svoje koristi in interese na in ob Muri, kar je jasno, kot beli dan, da se je vodstvo vodovodnega sistema B v M.Soboti kar čez noč pridružilo gibanju za ohranitev Mure. Uporabniki vode iz Pomurskega vodovoda bomo prej ali slej zahtevali odgovornost od vodilnih. Ni daleč dan, ko bo ustanovljena tudi iniciativa za zdravo pitno vodo v Prekmurju.

      11 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        22.03.2019 ob 20:11 Res Pravi Prekmurec gost

        Ge si pa tou pobro ? To si PR sporočilo DEM-a prepiso ? Se ti vidi ka sploj ne veš kak de tou vo vidlo. Palik eden od tistih ka sploj ne vejo ka gučijo.

        3 6 Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      22.03.2019 ob 21:41 ribicsom gost

      Kdo ve,koliko hidroelektrarn na Muri imajo Avstrijci?So torej oni neumni?

      5 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      22.03.2019 ob 22:27 pišta gost

      Ne moreš enačiti elektrarn v Avstriji s tisto, ki se pri nas šele načrtuje. Gre za povsem drug čas, prostor in kraj. Bistvo HE na Muri je, da se naredi velika investicija. Preveč dobro vemo, kako se pri nas v Sloveniji temu streže. Pri vseh investicijah, kjer je v igri javni denar so še vedno bile nepravilnosti. Večja, kot je investicija, več denarja se nekje izgubi. Še malo logike. KDO bi toliko delal na tem, da za vsako ceno hoče graditi nekaj, kar sploh ekonomsko ni donosno, če ne bi imel od tega neko korist. Najlepše je delat z javnim denarjem. kar se pa tiče pitne vode ima Slovenija na splošno zelo kvalitetno pitno vodo in spada med razvite države na tem področju. Problem so pa posamezni vodovodi, še posebej tisti na intenzivno kmetijskem področju. Na žalost je to tudi v Pomurju. Ampak voda je še vedno pitna. Ima pa občasno seveda povečane vrednosti določenih snovi, ki jih je na nekih drugih območjih manj. Vse ima svojo ceno. Če hočemo kmetijstvo moramo pač vzeti to v zakup.

      2 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        23.03.2019 ob 6:33 rile gost

        Elektrarne se naj napravijo ,ker ,če voda odteče ,polj ni koristi z Mure,Z vodo moramo napolniti vse mrtve rokave mure,kot je bilo nekoč,močvirski del Pomurja,a kmetje pa naj predelujejo kot nekoč (Brez škropiva in strupov) z motikov in srpom ,koso(skratka brez tehnologije)Tudi lepo bi bilo videti konje in krave na cestah in poljih

        1 6 Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      23.03.2019 ob 13:55 pišta gost

      Ko boš ti napolnil vse mrtve rokave Mure se bo Mura gor obrnila in bo tekla nazaj v Avstrijo. Očitno ne veš nič o Muri. Desetletj nazaj so bile že popude,da se rokave revitalizira ampak s strani države ni bilo posluha in tudi sedaj ga ne bo, ker pri tem gre za povsem drugo zadevo. Po tem, da bi se elektrarne kar delale o tvoje se tudi vidi, da nimaš pojma o tem. Elektrarna na Muri bi stala čez 100 milijonov EUR. Iz ekonomskega vidika je to nespremenjljivo glede na to, koliko energije bi prinesla. Tem elektrarniškim lobijem gre za to, da se nekaj dela, da se investira velik denar, ker nekaj tega tudi ponikne, kot pri vsaki investiciji pri nas. Mimogrede HE Brežice na Savi stane čez 300 milijonov EUR. Ko vse te HE potegneš skupaj in delež, ki ga bi naj proizvedle vidiš, da je to vse zelo drago. Če bi res želeli nekaj konkretnega in dolgoročno stabilno samooskrbo Slovenije bo treba narediti nov jedrsko elektrarno.

      2 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.