https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Bo Slovenija obdržala »zimski čas«?

28.03.2019 ob 6:05  

Poslanci Evropskega parlamenta so podprli predlog Evropske komisije o premikanju ure, vendar so glasovali za preložitev datuma z 2019 na 2021. Za ukinitev leta 2021 je glasovalo 410 poslancev, 192 jih je bilo proti, 51 vzdržanih.



Končno besedo pri tem, kateri čas bodo uporabljale, bodo imele države članice Evropske unije. Tiste, ki se bodo odločile za poletni čas, bodo uro zadnjič premaknile zadnjo nedeljo v marcu leta 2021, tiste, ki bodo imele zimski čas, pa zadnjo nedeljo v oktobru leta 2021.

Slovenska vlada je konec novembra lani sporočila, da načeloma podpira predlog direktive za ukinitev premikanja ure, vendar le pod pogojem, da se na ravni EU zagotovi mehanizem in ustrezen rok za koordiniran prehod na usklajen čas.

"V Sloveniji je standardni čas zimski oziroma centralno evropski (UTC+1). Ta je točen vzdolž 15. poldnevnika, ki poteka skozi sredino Slovenije. V primeru ukinitve sezonskega premikanja ure na poletni čas bo v Sloveniji skozi celo leto obveljal standardni zimski čas. Torej gre samo za ukinitev premikanja ure, zaradi česar bi v Sloveniji skozi celo leto ohranili naš standardni čas," pa so za 24ur.com sporočili z Ministrstva za infrastrukturo.

Če bi komisija ugotovila, da bi predvidena uporaba enega ali drugega časa znatno in trajno ovirala delovanje notranjega trga, lahko predlaga preložitev začetka veljavnosti direktive za največ 12 mesecev, piše v besedilu, ki ga je danes sprejel Evropski parlament.

Evropska komisija je lani predlagala, da vse članice unije ukinejo premikanje ure dvakrat na leto, pri čemer bi bil zadnji obvezni premik ure na poletni čas 31. marca letos, na zimski pa 27. oktobra. Pristojni odbor evropskega parlamenta je v začetku meseca predlagal zamik roka za zadnji premik ure za dve leti, na leto 2021.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      28.03.2019 ob 11:08 77 gost

      Slovenija je vedno bila nekaj ekstra od EU in tudi vedno stopila v največji drek na koncu,ker imamo politike, psihične manipolatorje in hipohondere in idiote,govno od govna so slovenski politiki.

      7 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.