https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

GLOBALNO

Ne pozabite premakniti urnih kazalcev

28.03.2020 ob 6:05  

Danes ob dveh ponoči, torej v noči s sobote na nedeljo, bomo urine kazalce premaknili za eno uro naprej. Na zadnjo nedeljo v marcu bomo tako prešli na poletni čas in se poslovili od zimskega obdobja.


V državah Evropske unije so uro prvič premaknili leta 1980, v Sloveniji pa poletni čas uporabljamo od 27. marca 1983.

Po nekaterih trditvah je bil ameriški predsednik Benjamin Franklin tisti, ki je prvi predlagal poletni čas in to v pismu urednikom Pariškega dnevnika. Franklin ni ravno predlagal poletnega časa, zapisal je namreč, da bi morali ljudje zjutraj prej vstati, zvečer pa prej leči v posteljo.

Prvi, ki je poletni čas resno predlagal, je bil angleški gradbenik William Willett v brošuri Razsipavanje z dnevno svetlobo, objavljeni leta 1907. Navkljub velikim prizadevanjem pa mu ni uspelo prepričati Britanskega parlamenta, da bi ga uvedel.

Poletni čas, ki je bil vpeljan z namenom potrebe po varčevanju z energijo, izkoriščanja dnevne svetlobe, da ljudje ne bi spali, medtem ko sije sonce, uporabljajo skoraj vse evropske države razen Islandije.

Tudi Ciper ure že sedaj ne premika. Kot zanimivost naj omenimo, da ciprski Grki prestavljajo kazalce na zimski čas, ciprski Turki pa ne. Na otoku torej veljata dva različna časovna pasova.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      28.03.2020 ob 7:13 gost

      To tako mora biti,se bolj dan izkoristi.

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      28.03.2020 ob 21:39 Lendavski nadvojvoda gost

      Nouru,meni tou ide avtomatišen.

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.