https://www.nepremicnine.net/oglasi-prodaja/beltinci-dobelska-cesta-2-stanovanje_6598659/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

FOTO: Cilj v letošnjem letu je nič mrtvih voznikov motornih koles

31.03.2019 ob 6:05  

Toplo vreme je na cesto zvabilo že veliko motoristov, vse več pa jih bo v prihodnjih tednih in mesecih. V petek je tako Policijska uprava Murska Sobota v sodelovanju s pomurskimi moto klubi organizirala tradicionalni sestanek pred pričetkom nove motoristične sezone.


Predstavili so stanje prometne varnosti na področju voznikov enoslednih motornih vozil v preteklih letih s poudarkom na varnosti, novosti s področja prometne zakonodaje ter se dogovorili za sodelovanje na področju prometne preventive v letu 2019. Vozniki motornih koles ostajajo še vedno najbolj izpostavljeni udeleženci v cestnem prometu, zato se jim mora posvetiti posebna pozornost.

Vse več registriranih motornih koles

Statistične podatke, cilje in možnost sodelovanja je na petkovem srečanju udeležencem predstavil dr. Srečko Šteiner. V Pomurju je od leta 2000 do 2018 življenje izgubilo 28 voznikov motornih koles in 12 voznikov koles z motorjem. V lanskem letu je na pomurskih cestah življenje izgubil en voznik motornega kolesa, 7 jih je bilo huje telesno poškodovanih, 10 pa lažje.

Da je potrebno motoristom posvetiti posebno pozornost, botruje tudi dejstvo, da se vsako leto povečuje število registriranih motornih koles (v Pomurju jih je bilo konec leta 2005 registriranih približno 600, konec leta 2007 nekaj več kot 1.600 in konec lanskega leta že čez 3.500). Te številke pa zahtevajo dodatne ukrepe za povečanje varnosti, k temu pripomorejo tudi različni tečaji varne vožnje in ravno tu policija veliko sodeluje s pomurskimi moto-klubi, katerih je ravno v naši regiji registriranih največ na število prebivalcev-kar 19.

Cilj v letu 2019 je nič mrtvih

Šteiner je poudaril, da si policisti želijo še naprej enakega sodelovanja z moto-klubi ter dodal, da tudi sami predstavniki klubov dajo pobude za srečanja in izobraževanja, kar pa seveda pripomore še k večji varnosti na cesti. Cilj v letu 2019 je nič mrtvih voznikov motornih koles in nič mrtvih potnikov na motornem kolesu ter zagotoviti učinkovit nadzor prometa (vozniki enoslednih vozil) na pomurskih cestah. Cilj je tudi, da se v letu 2019 ne bi hudo poškodovalo več kot 7 voznikov motornih koles, ti pa so določeni na podlagi Resolucije nacionalnega programa varnosti cestnega prometa-Skupaj za večjo varnost v obdobju 2013-2022.

Sodelovanje policije in moto-klubov

Policisti si želijo tudi povečanja spoštovanja prometnih pravil s strani voznikov motornih koles ter s preventivnimi in represivnimi aktivnostmi vplivati na spremembo vedenjskih vzorcev v odnosu do voznikov motornih koles in med njimi samimi in zmanjšati tveganje vožnje voznikov motornih koles. Prepričani so, da lahko s spodbujanjem celovitega pristopa in odnosa do problematike povezane z vozniki motornih koles, ki se kaže v varnosti cestnega prometa, dosežejo namen in cilje.

Šteiner je udeležence opozoril tudi na dela na cesti, ki jih bo v prihodnjih mesecih na pomurskih cestah kar nekaj ter pozval vse voznike motornih koles, naj so tam še posebej previdni. Skozi celo sezono bodo izvajali različne aktivnosti, tako policija kot tudi Agencija za varnost prometa, velja pa omeniti, da so pomurski motoristi zelo dobro organizirani v klubih. Se pa pojavi slabost, saj k sodelovanju težko pritegnejo motoriste, ki bi bili usposabljanj in izobraževanj najbolj potrebni pa niso člani klubov.

Ob koncu je Srečko Šteiner še dodal, da želi, da se ob koncu motoristične sezone srečajo v enakem številu kot na začetku, kar pomeni, da bo njihov letošnji cilj dosežen, tega pa si nenazadnje želijo tudi sami motoristi.

Nasveti za večjo varnost

Zagotovo pa ni odveč, če še enkrat zapišemo nasvete ali pa kar pravila za večjo varnost motoristov:

  • pred vsako vožnjo preverite brezhibnost motorja ter pnevmatik;
  • nikoli ne vozite pod vplivom alkohola ali drugih drog;
  • vedno uporabljajte zaščitno čelado in ostalo opremo kot so ščitniki, jakna, rokavice (tudi pri vožnji z mopedom ali kolesom s pomožnim motorjem do 25 km/h);
  • ne vozite prehitro, saj hitrost povečuje verjetnost padca, podaljšuje zavorno pot, ostale voznike pa presenetite;
  • vedno vozite s prižganimi lučmi ter si nadenite odsevni telovnik, da boste bolje vidni in prej opazni, saj je vidnost ključni element varnosti v prometu;

  • posebej bodite pozorni na vozila, ki zavijajo, da vas ne spregledajo, ter na tovorna vozila, da se jim ne zapeljete v mrtvi kot;
  • pri zavijanju in vožnji skozi ovinke bodite pozorni na to, da s celotnim telesom ne prečkate vmesne črte (polovice vozišča);
  • raje kot sami se odpravite v družbi večih motoristov, da boste bolje opazni, ter da skrbite drug za drugega, nikakor pa ne tekmujte med seboj;
  • bodite pozorni na razne neravnine, pesek, ali mokro spolzko cestišče in absolutno znižajte hitrost;
  • preizkušanje motorja, polaganja ovinkov, ter lastnih sposobnosti izvajajte raje na kakšnem varnem poligonu, nikakor pa ne na cesti, kjer so situacije težko predvidljive.

Več fotografij v spodnji galeriji ...

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      31.03.2019 ob 7:15 lepec gost

      Moja stara mama je tudi motorist vozi Tomos APN4....brmmmm, brmmmmm

      6 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      01.04.2019 ob 10:56 apn gost

      Večkrat se sprašujem, kako to, da ni še več nesreč z motorji. Očitno imajo srečo. Ne razumem, zakaj za njih ne veljajo predpisi za hitrost. Razen redkih izjem, katerim vsa čast. Nekaj dni nazaj smo se v mestu peljali v koloni in naenkrat mimo nas motorist. Čez polno črto, preko oznak, ki označujejo zaavijanje iznasprotne strani. Bistveno več, kot 50km/h. V ogledalu ga ni bilo nikjer. Naenkrat je zbrnel mimo. In seveda nikoli nič krivi. Vedno avtomobilist. Očitno se ne zavedajo, da so manjši in se nih lažje spregleda. Če se peljejo še bistveno hitreje pa še toliko bolj. In še nekaj je očitno. Med motoristi je veliko policajev, ki nekateri mislijo, da za njih CPP ne veljajo. In zato so tudi večkrat zelo tolerantni do svojih kolegov.

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.