https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

GLOBALNO

Četrtina slovenskih gospodinjstev nima niti za pokritje osnovnih potreb

14.06.2011 ob 10:07  

Slovenska podružnica tržno raziskovalnega podjetja GfK je opravilo raziskavo o prihodkih Slovencev in stroškov, ki jih imamo. Ugotovljeno je bilo, da ima manj kot 60 odstotkov višje prihodkov od stroškov osnovnih življenjskih potreb, kar četrtina pa, da niso prihodki dovolj veliki niti za pokritje osnovnih potreb.

Povprečni mesečni dohodki slovenskega gospodinjstva so januarja letos znašali 1497 evrov, gospodinjstva pa v povprečju ocenjujejo, da za pokritje osnovnih stroškov in življenjskih potreb potrebujejo 1259 evrov mesečno. Glede na povprečni mesečni dohodek gospodinjstvom za dodatne nakupe ali pa morda za varčevanje v povprečju mesečno ostane nekaj manj kot 240 evrov, kaže raziskava slovenske podružnice nürnberškega inštituta GfK.

Na vprašanja o prihodkih in izdatkih gospodinjstev je odgovarjalo 589 oseb, ki skrbijo za posamezno gospodinjstvo, kar 45 odstotkov gospodinstev iz Podravja pa se je opredelilo, da njihov stroški presegajo prihodke. Podatkov za Pomurje sicer ni posebej omenjenih, vendar najbrž niso mnogo manjši kot so ti v Podravju.

Stroški stanovanja preko 300 evrov, za lastno zadovoljstvo mesečno namenimo 80 evrov

Med izdatki izstopajo predvsem stroški povezani s stanovanjem, kot so na primer najemnina, ogrevanje in elektrika, za katere gospodinjstva mesečno v povprečju namenijo več kot 300 evrov, ter stroški hrane in pijače, za katere v povprečju mesečno odštejejo nekaj več kot 270 evrov. Sledijo stroški povezani s prevozom ter stroški za obleko in obutev.

Kot v spletni objavi podatkov navaja GfK, niso zanemarljivi izdatki za lastno zadovoljstvo oz. za kulturo, rekreacijo in zabavo. Med gospodinjstvi jih 20 odstotkov ne troši sredstev v ta namen mesečno, tista, ki jih, pa za lastno zadovoljstvo v povprečju namenijo skoraj 80 evrov mesečno. Odgovori glede varčevalnih navad pa so razkrili, da 57 odstotkov gospodinjstev varčevanju mesečno namenja vsaj del sredstev, v povprečju nekaj manj kot 170 evrov.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. bojant
      14.06.2011 ob 10:35 bojant

      Je pač znano da smo najdražja država na svetu kar se tiče davkov in kazni,ki jih izreka policija.

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. lepi
      14.06.2011 ob 12:25 lepi

      po moje je v MO Murska Sobota, pa drugod v Prekmurje situacija še bole katastrofalna (20 % stopnja registrirane brezposelnoste, nizke-mizerne plače...) lejko be povedale kar suma sumarum v Prekmurje kar vsako drugo gospodinjstvo nima niti za pokritje osnovnih potreb :( žalostno!

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.