https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

FOTO: Saša Harkai na tokratnem Akademskem večeru

12.04.2019 ob 10:00  

Včeraj, 11. aprila, je v Pokrajinski in študijski knjižnici Murska Sobota potekal Akademski večer. Tokrat je predaval Saša Harkai na temo Računalnik in mehka snov.


Zbrane je pozdravila direktorica knjižnice, mag. Klaudija Šek Škafar in predsednik PAZU-ja, dr. Mitja Slavinec.

Saša Harkai, ki je bil tokratni gost na akademskem večeru je prejemnik Perlachove nagrade Univerze v Mariboru za leto 2017. Nagrajenec je doma iz Puconec in zaposlen kot mladi raziskovalec na Inštitutu Jožef Stefan.

Računalniki so eno najmočnejših in najbolj vsestranskih orodij v modernem svetu. Z njimi lahko ustvarimo virtualne galaksije ali nadzorujemo delovanje prometnega omrežja. Sposobni so narediti več milijonov izračunov v eni sekundi in lahko delajo neutrudljivo več dni brez kakršnekoli prekinitve. Posledično so neprecenljivi v lovu za novim znanjem.

Vsestranskost lahko pripišemo še posebej mehki snovi, kamor spadajo tudi tekoči kristali in steklotvorne tekočine. Mehka snov je neprecenljiva kot okolje za iskanje novega znanja. Nikjer ni to bolj res kot pri tekočih kristalih, saj jih lahko povežemo s širnim vesoljem in z utesnjenim okoljem velikosti atomov. V tekočih kristalih lahko opazujemo vpliv okolice, zunanjih sil, ali celo vpliv geometrije.

Predstavljeno je bilo nekaj metod, s katerimi opisujemo obnašanje tekočih kristalov ali steklotvornih tekočin, in prikazan način, kako lahko z njimi razložimo pojave, ki so na videz nekaj popolnoma drugačnega, kot na primer razvoj vesolja ali obnašanje osnovnih delcev. Pokazal je eno najbolj osnovnih pravil našega sveta: da so pravila enaka, ne glede na to, kje se nahajamo. Več fotografij v spodnji galeriji ...

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      12.04.2019 ob 12:04 DF gost

      Kaj imajo od tega nakladanja navadni delovni ljudje?

      3 6 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      12.04.2019 ob 12:12 gost

      DF NISO VSI TAKO PRIZADETI KOT SI TI

      6 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      12.04.2019 ob 13:36 DF gost

      Ceprav mislis, da si pameten, se vedno nisi dal odgovora na moje vprasanje. Si ga sploh sposoben dati?

      1 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      12.04.2019 ob 23:20 zanimivo gost

      je pa strašna gužva???

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      13.04.2019 ob 3:21 lepec gost

      Rajši o kravah, bikih, pšenici in temu podobno. Vsaka čast mlademu raziskovalcu ampak rajši eventualno o traktorjih, kombanjih in podobno!!!

      1 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.