https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

KULTURA

FOTO: V Radencih odprli razstavo domačinke Albine Kragelj

Radenci, 14.04.2019 ob 6:05  

V petek, 12. aprila, so v Zdravilišču Radenci odprli slikarsko razstavo domačinke Albine Kragelj. V Zavodu MIKSeR, ki je tudi organizator razstave, se zavedajo pomena planeta Zemlja, zato so ta večer in razstavo namenili ravno našemu skupnemu domu.


Gost na odprtju razstave je bil Anton Komat, naravovarstvenik, svobodni raziskovalec, publicist in evroskeptik. Je aktivist, ki se zavzema tudi za ohranitev reke Mure, česar se je dotaknil tudi med svojim govorom.

"Umetnost je kognitivni pripomoček, je metafizično okno skozi katerega zremo nezavedno in prav zato je najvišje merilo človekove eksistence. Umetnost je nujna za preživetje ljudi, to je srečni amulet človeštva, je človekov podpis; je moč, ki jo ima, so sanje, ki jih živi. Le umetnost omogoča, da se identificira stvarnost. Umetnost lahko tematizira stvari, ki jih znanost ne zna obravnavati in jih nikoli ne bo znala. Umetnost ne ponuja le dostopa do resnice, temveč je resnica sama v njeni najvišji obliki" je o umetnosti dejal  Komat v svojem nagovoru zbranim.

Slikarka Albina Kragelj je predvsem v zadnjem desetletju zaznamovala slovenski likovni prostor, saj je pred tem živela na Švedskem. Javnosti se je predstavila s številnimi samostojnimi razstavami, veliko se pojavlja tudi na skupinskih razstavah, saj deluje v več likovnih društvih in se udeležuje likovnih srečanj in kolonij. Za svoja likovna dela je prejela več nagrad in priznanj, o njenih likovnih umetninah pa je spregovoril umetnostni zgodovinar, mag. Franc Obal.

"Umetnost in povezovanje likovnih umetnikov, sploh tistih, ki jim je mar za neokrnjeno naravo je moje poslanstvo. Skozi umetnost ozaveščamo ljudi o okoljskih problematikah in spreminjamo miselnost tistih, ki v tem še ne vidijo pravega pomena. Sploh v Pomurju je problem prostotekoče reke Mure tudi družbeno politični problem, do katerega mora biti kritična tudi umetnost – meni je kot aktivni borki za Muro to še posebej blizu, zato že leta organiziram likovne akcije o teh temah" pravi Tatjana Mijatović, slikarka, soustanoviteljica Zavoda MIKSeR in organizatorka dogodka.

Glasbeno je dogodek popestril prleški kantavtor, prleška düša, Tadej Vesenjak. Zapel je pesmi, katerim navdih je domača zemlja in domači ljudje.

Več fotografij v spodnji galeriji ...

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.