https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

V Murski Soboti že 66 stokratnikov darovalcev krvi

15.04.2019 ob 18:50  

Prejšnji četrtek sta v Enoti za transfuzijsko dejavnost Murska Sobota stotič darovala kri dva krvodajalca. V letošnjem letu sta to prva stokratnika, ki sta tako seznam krvodajalcev stokratnikov od leta 1956 pa do danes povečala na 66 krvodajalcev.


Darovanje krvi je gotovo ena najplemenitejših oblik pomoči sočloveku. S številom krvodajalcev se Slovenija uvršča v evropsko povprečje, najpomembnejše pa je, da smo na področju preskrbe s krvjo samozadostni. To pomeni, da v celoti pokrivamo potrebe lastnega zdravstva po krvi. V Sloveniji potrebujemo v povprečju okoli 300 do 350 krvodajalcev na dan, da bolnikom zagotovljajo potrebno količino krvi. Krvodajalci so pomemben del zdravstvenega sistema, saj bolnikom omogočajo ustrezno zdravljenje s krvjo. Prav tako pa se lahko pohvalijo z dobro razvitim krvodajalstvom, dolgo in uspešno tradicijo, dobro zgrajenim sistemom krvodajalstva, zadostnim številom krvodajalcev in visoko pripravljenostjo ljudi za dajanje krvi. Zelo dobro je razvita krvodajalska dejavnost tudi v murskosoboški bolnišnici.

Na seznamu krvodajalcev rekorderjev, ki so kri darovali 100-krat, je od ustanovitve transfuzijske postaje SB MS dne 1. 1. 1956 pa vse do danes 66 krvodajalcev. Za vsakega krvodajalca 100-kratnika je v murskosoboški bolnišnici v prostorih Enote za transfuzijsko dejavnost pripravljen sprejem in pogostitev, kar je že tradicija, s tem se krvodajalcem na vsaj nek način zahvali za njihovo humanost in prispevek k reševanju življenj.

Kri lahko darujete tudi vi


Kri lahko daruje vsaka oseba med 18. in 65. letom starosti; ki tehta več kot 50 kg oz. je njen volumen krvi, izračunan na podlagi telesne višine in telesne mase, več kot 3500 ml; ki je dobrega zdravja in počutja; ki ima vrednosti hemoglobina 135 g/l (moški) in 125 g/l (ženske); moški lahko kri darujejo na vsake 3 mesece; ženske pa na vsake 4 mesece.

Da je ozaveščenost o velikem pomenu preskrbe s krvjo med prebivalstvom regije velika, pričajo tudi številne organizirane krvodajalske akcije različnih poklicnih ali interesnih skupin. Tako bo ob mednarodnem dnevu medicinskih sester v murskosoboški bolnišnici potekalo več aktivnosti, med drugim tudi krvodajalska akcija študentov Alma Mater Europaea, ki bo 9. maja. Ob tem dogodku bo v avli kirurškega bloka od 9. ure naprej pripravljena tudi stojnica, kjer se boste lahko informirali o krvodajalstvu, merili pa bodo tudi krvni sladkor in pritisk.

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.