https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

GLOBALNO

Povprečna plača za februar nižja kot za januar, zvišanje le v osrednjeslovenski regiji

17.04.2019 ob 6:00  

Povprečna plača za februar 2019 je bila nižja od plače za mesec januar 2019, vendar višja od plače za mesec februar v prejšnjem letu.


Povprečna bruto plača za februar 2019 je znašala 1.714,49 EUR; od bruto plače za prejšnji mesec je bila nižja, nominalno za 0,8 %, realno pa za 1,6 %. Tudi povprečna neto plača za februar 2019 (znašala je 1.108,10 EUR) je bila nižja od neto plače za prejšnji mesec, nominalno za 0,7 %, realno pa za 1,5 %.

V primerjavi s plačo za februar 2018 pa je bila povprečna plača za februar 2019 nominalno in realno višja, in sicer v bruto znesku nominalno za 4,7 %, realno pa za 3,5 % (oz. v neto znesku nominalno za 3,9 %, realno pa za 2,7 %).

Nižja plača v javnem sektorju, v zasebnem sektorju enaka

Povprečna neto plača za februar 2019 se je v primerjavi s plačo za prejšnji mesec v javnem sektorju znižala za 1,7 %, medtem ko je bila v zasebnem sektorju približno enaka plači za prejšnji mesec.

Povprečna neto plača za letošnji februar je bila v večini dejavnosti nižja od plače za letošnji januar, v primerjavi s plačo za februar 2018 pa je bila v vseh dejavnostih višja. Povprečna neto plača za februar 2019 se je v primerjavi s plačo za prejšnji mesec najbolj znižala v dejavnosti rudarstvo (za 5,8 %), najbolj zvišala pa v predelovalnih dejavnostih (za 1,2 %). Najvišjo povprečno neto plačo februarja 2019 so imeli v dejavnosti oskrba z električno energijo, plinom in paro (1.507,59 EUR).

Zvišanje povprečnih plač le v osrednjeslovenski regiji

Le osrednjeslovenska statistična regija zabeležila zvišanje povprečne plače za februar 2019 (glede na plačo za prejšnji mesec). Pregled podatkov statističnih regij pokaže, da je bila povprečna plača za februar 2019 v vseh statističnih regijah, razen v osrednjeslovenski, nižja od povprečne plače za prejšnji mesec; v omenjeni statistični regiji je bila višja za 1,6 %. Zaposleni v osrednjeslovenski statistični regiji so imeli v povprečju tudi najvišjo neto plačo (znašala je 1.231,59 EUR in je bila za 11,1 % višja od slovenskega povprečja), poroča SURS.

Vir: SURS

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      17.04.2019 ob 20:08 beda gost

      Da bo poročanje objektivno navajajte ločeno: - javni sektor (plače in povprečja) - realni sektor (plače in povprečja)

      1 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      17.04.2019 ob 22:11 strelec gost

      Vprašajte delavce v Radenski kake plače imajo. Verjamete ali ne 850 bruto, niti minimalne plače nimajo. Kje je delovna inšpekcija. Sramota za tako podjetje, kaj so Čehi nardili z našega bisera, te pa se hvalijo, ka majo milijonske dobičke, delavcu pa ne morejo dat niti minimalno plačo. Sramota za Radensko. Res žalostno. Ni čudno, da nam država propada. Pa Čehi vodijo tako močno podjetje, dobro da Radensko niso prodali kakim albancem, Romunom ali Bolgarom. Smilijo se mi delavci iz Radenske.

      3 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        18.04.2019 ob 10:00 DF gost

        Hoteli ste izkoriscevalski kapitalizem in dobili ste ga!!!!!!!! Zahvalite se DEMOS - u in vsem desnicarjem, ki jim je bil najvecji cilj prodati vse v Sloveniji tujcem za drobiz. Zdaj, ko je Sarceva vlada sprejela proracun, s katerim bi vsaj malo izboljsala zivljenje delavcem in malim ljudem, se takoj oglasi desnicar komunjara Janez Jansa in s svojo stranko drvi takoj na Ustavno sodisce ces, da je proracun protiustaven. Tu delovna inspekcija nima kaj iskati ( mislim Radensko ). V podjetju imate sindikat in njegova naloga je, da se pobriga za delavce!!!!!! Ce ne dobite zakonsko predpisane minimalne place, je edina resitev STAVKA. Za stavko pa nimate jajc??????????? ZENSKE v Gorenju so jih pred leti imele in so dobile kar so hotele. Cankar je ze zdavnaj zapisal: ZA HLAPCE ROJENI, ZA HLAPCE VZGOJENI. Ni niti teoreticnih sans, da bi jaz nekomu delal za manj kot minimalno placo.

        2 2 Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        18.04.2019 ob 10:02 DF gost

        Zdaj imate zagrizenega desnicarja in nekdanjega zapornika Romana Leljaka za zupana. Prosite ga, da vam pomaga!!!!!!!!!!!!! Saj ste ga z veseljem izvolili.

        2 4 Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        18.04.2019 ob 10:34 gost

        Če si debeli ne vem, da si pa fukjeni pa je neizpodbitno in to s svojim pisanjem vedno znova dokazuješ. Pojdi v Avstrijo in tam bluzi o izkoriščevalskem kapitalizmu, se ti bodo vsi normalini smejali. Za stanje pri nas pa je kriv socializem, to je zgodovina že dokazala.

        7 3 Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      18.04.2019 ob 10:55 DF gost

      Gost 10:34, lahko sem debeli, lahko sem fuknjeni, lahko sem idiot, nisem pa DESNI HLAPEC kot si ti. Ce bi imel vsaj malo pameti v glavi, bi opazil, da je med avstrijskim in slovenskim kapitalizmom ogromna razlika. Ker pa pameti nimas ( hlapec je tako ne rabi ) tega pac ne opazis. V Avstriji pac niso imeli DEMOS - a , nimajo podobnih strank kot je SDS, ki nasprotuje vsemu, kar je za drzavljane dobro ( razen njihovih koritnikov ). Kdo si je zamislil in sprejel zakone za prodajo vsega v Sloveniji??????? Socializem ali desni DEMOS???????????? Kdo je ustvaril Bavcarja, Srota, ......... ???????????? Kdo je prodal Mercator pod mizo Bavcarju in Srotu, zaradi cesar je bilo pozneje potrebno prodati tudi Radensko????????? Socializem ali SDS IN DESNI JANSA?????????? Ne pisi o stvareh, o katerih nimas pojma!!!!!!!!!!!!! V SOCIALIZMU JE DELAVEC DOBIL DOBRO PLACO IN TOCNO NA DATUM!!!!!!!!!!!!!!! Je zato, da ceski kapitalist ne placuje svojih delavcev po zakonu kriv socializem ali je kriv ta kapitalist??????????? Taksen komentar, kot je tvoj, lahko napise samo popolnoma zaslepljeni desnicar. Napisi se samo, da desnicar Leljak ni bil nikoli v zaporu in, da se danes ni ljudem dolzan milijone evrov ( mislim, da okrog osem ) in si kompleten bedak.

      3 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      18.04.2019 ob 10:56 Delavec gost

      V podjetjih imamo sindikate in oni morajo poskrbeti za delavske pravice!! Zakaj pa potem delavci plačujejo članarine!!

      4 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      18.04.2019 ob 15:28 ♐ strelec gost

      Nazalost ma debeli tu kar nekaj prav glede Radenske. Kolko sem od njihovih delavcev zvedel tam nikoli ne bo upora,ker nimajo jajc in si niso enotni. Sindikat pa imajo baje za okras. To so si jih Cehi nastavili tak da je isto kot da nimajo sindikata. Drzi. Radenska je tipicen primer Cankarjevega reka-Za hlapce rojeni za hlapce vzgojeni. In delavci v Radenski so vecinoma hlapci in se podredijo Cehom za mali denar. To pa je zaskrbljujoce. Kolko mam jaz informacije od Radencanov tam nikoli ne bo prislo do upora,zato pa Cehi delajo in izkoriscajo,ker vidijo da lahko. Njihov sindikat pa bi moral kompletno odstopiti,ce majo vsaj malo ciste vesti.

      4 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      18.04.2019 ob 18:54 gost

      Če so v podjetjih pravi sindikalisti,potem so delavci tudi zadovoljni!! Slabe sindikaliste,pa se tudi lahko hitro odstavi!

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.