https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

FOTO: Soboška občina s sosednjim Bad Radkersburgom podpisala sodelovanje na področju zdravstva

16.04.2019 ob 11:30  

Danes so v prostorih Mestne občine Murska Sobota podpisali pismo o nameri sodelovanja na področju zdravstva med Mestno občino Murska Sobota in avstrijsko Občino Bad Radkersburg.


Na pobudo predstavnikov občine Bad Radkersburg in Nacionalnega inštituta za javno zdravje Območna enota Murska Sobota se je leta 2018 vzpostavilo sodelovanje  na področju zdravja. Ustanovljena je čezmejna delovna skupina deležnikov poimenovana PROMURA. Skupina je identificirala ključne skupne izzive čezmejne regije na področju zdravja ter predlagala nekatere možne skupne projektne ideje.

Na pobudo slovenskih deležnikov skupine PROMURA so se ustanove, ki imajo vpliv na zdravje prebivalcev regije medsebojno povezale z namenom identifikacije prioritetnih izzivov ter predloga možnih rešitev. V skupini so poleg zdravstvenih ustanov- Splošne bolnišnice Murska Sobota, Zdravstvenega doma Murska Sobota in Zdravstvenega doma Gornja Radgona še regijske razvojne agencije, Dom starejših občanov Radenci, Zdravilišče Radenci, Pomurska gospodarska zbornica, Center za zdravje in razvoj, predstavniki občin.

Današnjega podpisa so se udeležili župan Bad Radkerburga, Heinrich Scmidlechner, dr. Johann Harer, predstojnica Območne enote Murska Sobota NIJZ, Tatjana Kranjc Nikolič, župan Občine Murska Sobota, dr. Aleksander Jevšek in podžupan sosednjega Bad Radkersburga.

Namen slovenske skupine je vključiti vsebine zdravja v strateški razvojni načrt regije, ki bo vodilo za načrtno in usklajeno delovanje ter pot za pridobivanje evropskih sredstev. Namen čezmejne skupine PROMURA je okrepiti sodelovanje na področju aktivnega in zdravega staranja, izmenjave dobrih praks in iskanju skupnih rešitev za boljše zdravje prebivalcev.

Župan, dr. Aleksander Jevšek je poudaril, da se v naši regiji in sosednji avstrijski regiji soočajo s podobno demografsko situacijo, torej, da se prebivalstvo vse bolj stara, zato želijo s sodelovanjem poskrbeti za aktivno staranje. Njihovi cilji so dolgoročni in čeprav trenutno niso prijavljeni na noben razpis, se nameravajo poleti na enega prijaviti ter s tem prebivalcem obeh občin omogočiti boljše in aktivnejše staranje. Demografske situacije staranja prebivalstva se že nekaj let zavedajo v murskosoboški občini, zato poskušajo z različnimi centri in domovi, starejšim omogočiti aktivno preživljanje časa in nenazadnje tudi možnost popolne oskrbe v domovih.

 

 

 

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.